Издания / премиери

Премиера на документалната книга "Истинският роман на Яворов"

Най-пълното издание на архива на поета

Премиера на документалната книга "Истинският роман на Яворов"


◊ СЪБИТИЕТО

На 28 март от 17,30 часа в Експозиционна зала „Високото пространство” при музей „Н. Й. Вапцаров” в София (ул. „Ангел Кънчев” 37, ет. 4)  ще бъде представена документалната книга „Истинският роман на „Яворов”, издадена от ИК „Синева”. Това е най-пълното издание на архива на поета, публикувано през годините досега. Съставители са Цочо Билярски и Василена Билярска.

Представянето на първия том на Яворовия архив ще се състои точно два месеца след провеждането на Кръглата маса, посветена на 50-годишнината от създаването на музея на поета в София. Книгата ще бъде представена от проф. Михаил Неделчев, а директорът на Националния литературен музей Катя Зографова ще информира обществеността по казуса за собствеността и състоянието на Яворовия музей.

Събитието ще се състои на фона на ценни произведения от Константин Щъркелов, Румен Скорчев, Васил Стоилов и Михаил Кръстев.


◊ ЗА КНИГАТА

Макар мнозина да познават поезията, публицистиката и спомените на Пейо Яворов, посветени на македонските и тракийските българи, и дейността му като активен участник в българския културен живот на границата на двете столетия, все още има неизвестни и непознати моментни от неговия живот и дейност. Архивите и библиотеките все още крият своите тайни за Яворов, а любовните романи на поета и до днес вълнуват неговите почитатели. Много от тези документални факти съставителите са се постарали да покажат в това за първи път излизащо най-пълно издание на Яворовия архив. Освен кратка автобиография на поета и двата му дневника, са включени още над 1000 номерирани и хронологически подредени свидетелства, излезли от неговото перо или изпратени до него.

Поради големия обем на документацията, материалите са разделени в два тома. Първият том хронологически достига до 16 ноември 1910 г. и е посветен на 100-годишнината от смъртта на поета. Предстои издаването и на втория том, който ще съдържа свидетелства за любовта му с Лора Каравелова и достига до трагичния му край. Значително място в книгата заема и революционната дейност на Яворов.




Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
24.03.2013 г. 16:25
Етикети:
премиераИК Синевадокументална книга
Истинският роман на Яворов
Василена Билярска
Цочо Билярски
Посетено:
1653
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16636-premiera-na-dokumentalnata-kniga-istinskiyat-roman-na-yavorov