Издания / премиери

Премиера на "Стихослужения" от Тодор Биков

Покана към изисканото пловдивско общество

Премиера на "Стихослужения" от Тодор Биков


◊ СЪБИТИЕТО

На 26 март (вторник) от 18.00 ч. в Камерната зала на Драматичен театър (Пловдив) ще се състои премиерата на най-новата стихосбирка на Тодор Биков. Тя носи по библейски смиреното заглавие „Стихослужения“ – поклон пред изкуството, пред „небесните същности“ и пред сродяването на Божията любов с човешката вяра и обновената мисъл – нататък отвъд хоризонта, отвъд озоновите дупки, отвъд омразата, отвъд смъртта.

Литературната вечер ще се води от д-р Тодор Радев. За книгата ще говори Анжела Димчева (автор на предговора в това издание), а рециталът по стихове на Тодор Биков ще се осъществи от актьора Кръстьо Кръстев. Авторска музика за пиано ще изпълни Евгения Тагарева.

Това културна събитие е дело на Съюза на българските писатели, Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД – Пловдив, Клуба на дейците на културата – Пловдив, както и на Община Пловдив – отдел „Култура“.


ОЩЕ ЗА КНИГАТА

В лирико-философските сюжети на Тодор-Биковите стихотворенията няма да открием ежедневни случки, „трамвайни сцени“ или описания на хора и явления; в тях предметите не притежават десигнат, те генерират форми на основополагащи понятия, те са метафорични кодове на философско и естетическо ниво. Всичко, което се случва на Земята, има своята проекция и траектория в Космоса. Това е особено видимо  в стихотворенията „Гледна точка“, „Човек разказва душата“ и „Отражения“, в които случилото се и случващото се в битието намират своя космически и аксеологичен еквивалент: „Тръбят небесните йерархии / на възел връзват хоризонтите / очите бели на пространствата“. А в пренаселената планета човекът все повече е сам, тялото му е буквалното присъствие, духът му блуждае в паралелни светове:

Светът набъбна като гъба –
къщурка на кокоши крак.
Накрай света духът ми тръгна,
съзрял душата ти маяк.

(„На огнения здрач лицето“)

Тодор Биков владее перфектна стихотворна техника – в стила му се редуват точни и асонантни рими, играта на думи често е съпроводена с алитеративни изрази („струнни струйки“,  „бездънно дъното се пени“, „пръст от земетръс – лъст и суета“); звукописът приоритетно надгражда емоцията, огледалната структура на цели стихотворения е изпипана до последния детайл („Под дървото на живота“). Читателското внимание особено се привлича от постмодернистичната реплика на всеизвестен шедьовър от Христо Ботев. У Тодор Биков той звучи така:

Пролазва зелена стоножка и носи
на рамо Балкана и звездни пагони.
Подпират небето върхарите остри
и сълзи нефритени месецът рони.

(„Трикольорът небесен на мъртвите воини“)


В ХХI век все още има романтични видения, но преекспонираният чрез медиите неолиберален хедонизъм на епохата неизбежно „вкоравява“ лирическия персонаж; поезията е поредната вариация на психична защита срещу огрубяването на нравите, срещу интелектуалния нихилизъм, срещу антихуманния пейзаж на мегаполисите – всичко това, взето поотделно, а още повече – заедно, „изсмуква“ многоцветното богатство на простите духовни и естетически удоволствия... Може би това е причината истинските поети да изследват дълбините на мистичното – там „реката на съня населва мрака“, изповядва Тодор Биков и широко разтваря вратите и прозорците на причудлив, красив и мъдър свят.


◊ ЗА АВТОРА

Тодор Биков е поет, публицист, политолог, литературен и художествен критик, магистър по дипломация и международни отношения. Роден е на 12.12.1956 г. в гр. Пазарджик. От 1983 г. живее и твори в гр. Пловдив. Негови стихове, статии, рецензии, студии и пр., са печатани в национални антологии, в българския и чуждестранния печат, излъчвани са по БНТ, БНР, Радио Пловдив и по ред други електронни медии. Международноизявеният български баритон и композитор Шемуел Бехар композира и изпълнява песни по негови стихове на престижни национални и чуждестранни сцени.

Издал е стихосбирките „Звук от светлина“ (1990), „Високи съзвучия“ (1998), „Кристално поднебесие“ (2003), „Душа зад хоризонта“ (2007). Съставител е на манускриптния сборник „Пловдивски поети и художници за любовта“ (1993) и сборника с хайку-поезия „Прагове“ (2005) – на български и на английски език.

През 1994 г. основава и оглавява вестник „Артклуб“ – издание за култура, изкуство и социални идеи, което излиза до 2004 г.

Тодор Биков е член на СБП, той е за пети пореден мандат председател на Клуба на дейците на културата – Пловдив.



Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
20.03.2013 г. 16:11
Посетено:
1774
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16607-premiera-na-stihosluzheniya-ot-todor-bikov