Издания / премиери

Представяне на книгите от библиотека "Галактики"

Премиера на "Зора", книга 1 от "Ксеногенезис" – трилогия за пътя на човечеството обратно към себе си

◊ ПОКАНА

Издателство "Колибри" има удоволствието да ви покани на представяне и дискусия на тема библиотека „Галактики“.

19 март 2013 г., 19:00
Суингинг Хол, бул. „Драган Цанков“ № 8

Нашата идея е библиотека „Галактики“ да включва най-доброто и най-качественото от фантастичната литература, обхващайки диапазона от класически до най-нови представители на жанра.

В издателството се породи идеята да обединим в тази поредица както всички различни жанрове фантастика, така и фентъзи, като единствен и задължителен критерий е високото качество и важността на издаваните книги. Бихме искали да привлечем вас, феновете и почитателите на полета на въображението и качествената литература, за да можем заедно да създадем най-добрата библиотека в тези жанрове в България.

Като начало ще представим най-новото четиво от поредицата: „Зора“ на Октавия Е. Бътлър, книга първа от трилогията „Ксеногенезис“, а след това ще поговорим за вече излезлите книги от библиотека „Галактики“: „
Корпорация „Безсмъртие“/ Цивилизация на статуса“ от Робърт Шекли, „Селцето“ от Кир Буличов и първата част от трилогията „Метрозоната“ на Саймън Мордън – „Уравненията на живота“, както и за фентъзи трилогията „Първият закон“ на Джо Абъркромби, и още – за първия роман от „Досиетата на Дрезден“ от Джим Бъчър – „Буреносен фронт“ и великолепния дебют на Питър В. Брет „Защитения“.

Ще се допитаме до вашето мнение, препоръки, идеи и нека поставим началото на литературен клуб Галактики, който да обединява феновете и почитателите на любимите ни жанрове фантастика и фентъзи.

На събитието всички книги от жанровете фентъзи и фантастика ще се продават с отстъпка от 50%!

В дискусията ще участват Андрей Велков, идеен създател на поредицата и автор на книгата „Български психар“, Светлозар Желев от издателство „Колибри“, Христо Блажев от Книголандия и Владимир Полеганов, автор на предговора към българското издание на „Зора“ и сценарист на „Под прикритие“.

Ще се радваме да споделите с нас една чудесна литературна вечер на по питие в клуб "Суингинг хол" (бул. „Драган Цанков“ №8) на 19 март от 19 ч.


◊ ЗА КНИГАТА

„Зора“ (превод: Росен Рачев) е фантастичен роман за физическа, психологическа и социална промяна на човечеството и ни запознава с извънземни същества, които притежават изключително напреднало познание в областта на генното инженерство. Лилит Аяпо оплаква смъртта на съпруга и детето си в Андите, когато война унищожава Земята. Векове по-късно тя е върната към живот от изумително способните извънземни, които се наричат Оанкали. Водени от непреодолима нужда да изследват другите, те спасяват нашата умираща планета, а след това се свързват генетично с човечеството. Сега Лилит е обречена да дели света с тези причудливи чуждоземци...

Октавия Е. Бътлър (1947-2006) е един от най-значимите, най-зрели представители на американската и световната фантастика от последните трийсет години. Нейните герои населяват светове, които стават жертва на един или друг апокалипсис, и неминуемо поемат по пътя на промяната. Трилогията „Ксеногенезис“ включва романите „Зора“, „Ритуали на зрялата възраст“ и „Имаго“ и заема централно място в творческата й кариера. Бътлър е ненадмината в умението си да хипнотизира почитателите на жанра, извеждайки ги от „зоната им на комфорт“. Като един истински визионер тя трансформира познатото и удобното в разтърсващ имагинерен свят, белязан от  дух на пророчество и хуманност, но лишен от дидактика и мелодрама.

Писателката е носител на „Хюго“ за разказа „Звуци“, а през 1985 г. с новелата „Блъдчайлд“ печели отличията „Небула“, Хюго“ и „Локус“, както и наградата за най-добра научна фантастика на „Сайънс Фикшън Кроникъл“.

„Смятам Октавия за най-важната писателка фантаст след Мери Шели.“
- Стивън Барнс


Автор:
Изд. "Колибри"
Публикация:
17.03.2013 г. 16:08
Етикети:
трилогияфантастикароманкнигапремиераиздателство Колибри
Ксеногенезис
Октавия Е. Бътлър
Зора
библиотека Галактики
Посетено:
1524
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16575-predstavyane-na-knigite-ot-biblioteka-galaktiki