Издания / премиери

Представяне на ръчната книга "Сянка от пеперуда" в галерия "Ларго", Варна

Автори: Емануела Цонева - стихове и монотипии, Петър Лазаров - дървогравюри

Представяне на ръчната книга "Сянка от пеперуда" в галерия "Ларго", Варна


СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя ръчната книга

"Сянка от пеперуда"

Автори – Емануела Цонева и Петър Лазаров

15 март 2013 г., петък, 18.30 часа

• Пресконференция на авторката Емануела Цонева с медиите на 15 март 2013 от 12.30 до 13.30 часа в галерия "Ларго" на ул. "Хан Крум" 8, Варна.

Ръчната книга „Сянка от пеперуда”, създадена през 2012-та година, е последният творчески проект, реализиран от варненската художничка Емануела Цонева, съвместно с гравьора Петър Лазаров. Специално за проекта Цонева, която е и поетеса с няколко издадени стихосбирки, пише стиховете и ги изпраща на колегата си в Холандия. Във Варна Емануела рисува монотипиите, а успоредно с това в Холандия колегата й подготвя графиките. Когато подготвителният етап е завършен, варненката заминава за Грьонинген, Холандия, където в тамошната графична база се отпечатват гравюрите, сглобява се книгата и двамата творци завършват целия проект. 
   

◊ ПОВЕЧЕ ЗА "СЯНКА ОТ ПЕПЕРУДА" И РЪЧНИТЕ КНИГИ

Ръчната книга „Сянка от пеперуда“ съдържа седем цветни монотипии и четири дървогравюри. Монотипиите са на Емануела Цонева, а гравюрите са на Петър Лазаров. Текстът е на английски, ръчно изписан с туш и перо и съдържа стихове от пет стихотворения на Емануела Цонева. За българския читател петте стихотворения са приложени към книжното тяло на български. За всяка ръчна книга има специална кутия, в която се съхранява. Книгата е в оригинален тираж от 20 бройки. Десет от тях се показват в България, а останалите десет – в Холандия. Книгата съдържа седемнадесет страници в разгъвка и 11 оригинални графични илюстрации. Всеки екземпляр от книгата на предпоследната страница е номериран и подписан лично от авторите.
   
Ръчните книги са уникални произведения на изкуството, съчетаващи в себе си красотата на словото и на образа. Те носят характера и оформлението на книгата, но по същността си са библиофилски издания с оригинални графични отпечатъци в ограничен, номериран тираж. Такъв тип книги не са в традициите на българското изобразително изкуство, но се коренят в зората на развитието на нашата книжнина, когато изписването на всяка страница на ръка, както и богатото илюстриране е било въпрос на чест и художествен опит. В последните десетилетия изключително малък брой подобни издания са се появявали у нас.
   
През 2010-та година в словото си, произнесено на откриването на изложба в Националната художествена галерия, представяща седем библиофилски издания с оригинални графични отпечатъци на самоковската галерия „Масларски”, Светлин Русев отбелязва: „Подобни издания са и култура, и възпитание, и професионално отговорен пример с висока мярка за тази аристократична Пепеляшка – графиката, до която истински могат да се докоснат само високо издигнати принцове на духа... Тези, които уважават графичния отпечатък, тези, които се вълнуват от неговата красота и чистота, и които имат вътрешна потребност да притежават един номериран, авторски подписан екземпляр, са редки, но щастливи изключения... Предимството на едно библиофилско издание... е освен че можеш да притежаваш графични оригинали на обидно ниска цена, което ни най-малко не намалява художествената им стойност, не по-малко съществено е, че един цялостно изведен идейно-смислов арт проблем поставя и автора, и евентуалния собственик в специални творчески взаимоотношения, които са неповторими като вълнение… когато си отвориш папката, и един по един обръщаш графичните листове, докато стигнеш до последния номериран лист с авторски подпис, идея, печат, хартия и т.н., който сам по себе си вече е извел любителя и го е поставил в редиците на професионалиста.“ 

Ако искате да научите повече за изработката и отпечатването на книгата, за авторите й, както и да я разгледате, заповядайте на представянето в галерия „Ларго“. Повече снимки на www.largogallery.com


◊ ЗА ХУДОЖНИЦИТЕ
   
Емануела Цонева е родена през 1957 г. в Шумен. Завършва Художествена гимназия в Казанлък през 1976 г. и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” – специалност „графика и илюстрация” при доц. Иван Маринов през 1980 г. Има следдипломна квалификация към Национален киноцентър по анимация. Работи в областта на графиката, илюстрацията и оформление на книгата. Твори още в жанровете живопис, стенопис, плакат и стъклопис. Първата й самостоятелна изложба е илюстрации по приказки на Николай Райнов през 1979 г. в град Варна. В началото на артистичната си кариера се занимава с анимация. В периода между 1979-1988 год. прави седем анимационни филма и печели над 10 престижни награди у нас и в чужбина: Гранд При (Варшава), наградата на журито в град Носувей (Унгария), златен медал в град Кромирец (Чехия), специална награда и златен плакет в 2 поредни години в Лондон (Великобритания). Емануела Цонева има повече от 20 самостоятелни изложби. Участва в престижни изложби и биеналета на графиката и рисунката в България и чужбина  (Кадакес – Испания, Канагава – Япония, Подгорица – Черна гора, Радиборч – Полша, Букурещ – Румъния и други). В периода 2000-2002 с дъщеря си Гергана Цонева създава четири колекции авангардна мода и печели две статуетки „Арахна” на Театъра на модата. Издава две стихосбирки „Към теб” (1994) и „Молитва за обич” (2001). Картините й са притежание на колекционери и галерии у нас и в чужбина - САЩ, Великобритания, Люксембург, Германия, Финландия, Испания, Япония, Аржентина и др. Цонева е преподавател в НУИ „Добри Христов” – Варна по графика, рисуване, перспектива, анатомия. Член е на Варненската група на художниците, Дружеството на писателите към СБП – Варна, група „ЦВЯТ” – България.
   
Петър Лазаров е роден през 1958 г. в Пловдив. През 1980 г. завършва специалност „графика“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Работи главно в областта на графиката. Участник в множество пленери в цял свят – в Ауагами, Япония; Маласпина Принтмейкърс, Ванкувър; Сент Майкъл, Сент Джонс, Нюфаундланд, Канада; Норден, Германия, Графичен симпозиум, Смолян  и др. През 2000-та година посещава двумесечен курс по мокухан (японска традиционна техника на печатане) в Нагасава, Япония. През 2009-та за първи път е гост-художник в Графична база Гуанлан, Китай, след което получава покана за постоянен гост-художник в Гуанлан за следващите три години. От 2011-та година е поканен за дългосрочно сътрудничество със Сичуанския институт по изобразително изкуство, Чончин, Китай.  Петър Лазаров е носител на множество национални и международни награди - Първа награда за илюстрация на Национална изложба на книгата, София (1988), Награда на журито в Интернационална изложба на графиката, Маастрихт, Холандия (1993), Награда-покупка за колекцията на университета Абъресуитф, Уелс (2002), Наградата за Превъзходна гравюра на Годишната изложба на Английското общество на гравьорите на дърво, Великобритания (2003), Годишната награда "Емил Пютман" на Обществото на библиофилите, Холандия (2004), eдна от трите равностойни награди на Шесто триенале на графиката в София (2010),  регионална награда за графика (Велико Търново) на Годишните награди на Алианц България (2011) и др. Музеи по света, притежаващи негови произведения са Графичния кабинет на Райксмузеум, Амстердам; Музея на книгата Меерманно, Хага (Холандия); Графичната сбирка на музея на Университета Аберисуитф, Уелс, (Великобритания); Библиотеката на Конгреса и на Университета Йейл, (САЩ); Библиотеката на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“; Градската библиотека в Пловдив; Сакима Арт Музей, Окинава, (Япония); Музея Плантин-Муретус, Антверпен, (Белгия); Библиотеките на университетите на Бритиш Колумбия, Ванкувър и Торонто (Канада) и други.


Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
14.03.2013 г. 17:25
Етикети:
библиофилско изданиепремиераВарнагалерия ЛаргоПетър Лазаровмонотипиипоезия
Сянка от пеперуда
ръчна книга
дървогравюри
Емануела Цонева
Посетено:
1484
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16558-predstavyane-na-rachnata-kniga-syanka-ot-peperuda-v-galeriya-largo-varna