Издания / премиери

Представяне на "Да откраднеш тайната на хляба" от Валерия Андреева

Представяне на книгата в РБ "Любен Каравелов" - Русе

Представяне на "Да откраднеш тайната на хляба" от Валерия Андреева


◊ СЪБИТИЕТО

Днес, 14 март (четвъртък), от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе ще бъде представена книгата на Валерия Андреева „Да откраднеш тайната на хляба” (ред. Георги Константинов, ИК „Пламък”).

Съорганизатор на инициативата е Военен клуб - Русе.


Валерия Андреева Тодорова e автор на белетристика, поезия, пиеси, публицистика. Завършила е българска филология и втора специалност за публични комуникации във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Има публикации в списание „Пламък", списание „Жажда", вестниците „Българска армия", „Българско воинство", „Неделник", „КИЛ", „България сега”, а също и в сливенските вестници. Разкази от Валерия Андреева са включени в литературни сборници: „Жажда 2010", „Антология на сливенския хумор".


◊ ЗА КНИГАТА

Книгата „Да откраднеш тайната на хляба" съдържа 12 разказа и 9 кратки писма. Всеки разказ е едно самостоятелно цяло, което се гради на своя логика и свои движещи сили върху пластове от емоции и мисли, които са очаквани, но крият и изненади. Героите живеят в настоящето, ала отправят поглед и към миналото, и към бъдещето. Търсят смисъла на случващото се, което понякога се оказва част от едно по-голямо цяло, към което принадлежим всички ние. Животът и смъртта, любовта и щастието, истината и лавината от въпроси, усмивката и преоткриването са част от темите, които са в същината на разказите.
   
Отзиви:

   
Професор д-р Лъчезар Георгиев посочва, че ценното в сборника на Валерия Андреева е "откровеността, изповедният тон, непринуденият изказ, усетът към детайла и подтекстовото внушение".
   
Димитър Бечев изтъква умението на Валерия Андреева "да създава случка, да води диалог, да внушава ненатрапчиво своята интимизирана оценка за действителността, в която живеят нейните герои".
   
Ваня Борисова: "Книгата на Валерия Андреева „Да откраднеш тайната на хляба” напълно вписва съдържанието си в метафоричния подтекст на заглавието. Серията вълнуващи човешки истории, предадени като разбулени тайни на душата, като открита или препотвърдена житейска истина, съставлява основната й част, находчиво допълнена от импресии, лирични размисли  и афоризми, които разнообразяват и обогатяват нейния формат... Прочитът изпълва читателя с чистотата на първо причастие: с вкуса на изворната вода, с аромата и сладостта на топлия хляб – вечните субстанции на живота и символи на неговия здрав и плодотворен смисъл."

Автор:
РБ „Любен Каравелов“ - Русе
Публикация:
14.03.2013 г. 12:45
Етикети:
представяне на книгабиблиотекаРусеРБ Любен каравелов
Валерия Андреева
Да откраднеш тайната на хляба
Посетено:
1304
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16551-predstavyane-na-da-otkradnesh-taynata-na-hlyaba-ot-valeriya-andreeva