Издания / премиери

Премиера на романа "Името" от Христо Карастоянов

Носител на наградата "Хеликон" за 2012 за нова българска художествена проза

Премиера на романа "Името" от Христо Карастоянов


◊ ПОКАНА


ИК "Жанет 45" и Книжарници Хеликон Ви канят на

премиера на
"
Името" - роман-хроника от Христо Карастоянов

Носител на наградата „Хеликон” за 2012
за нова българска художествена проза
 
Представя: доц. Владимир Янев

13.03.2013 (сряда), 18:30
Книжарница Хеликон Пловдив - център
ул. „Княз Александър Батенберг” № 29


„Името” е книга, вдъхновена от вълнуващата приказка, че руската принцеса Анастасия, най-малката дъщеря на последния руски император, оцеляла след разстрела в подземията на Екатеринбург, е живяла в България. Но само вдъхновена – нищо повече. Остава само въпросът: „Какво би било, ако...“

Защото всъщност това е история за един възможен живот. Живот, в който разбираш, че адът не е място – адът е време. А от времето остават само възможните спомени за напълно възможни срещи и възможни сънища – като стари снимки, подредени с несигурната логика на албум, който никога няма да имаш.
Христо Карастоянов


ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРА

Христо Карастоянов е роден на 22 февруари 1950 година в Тополовград. Живее и се опитва да работи в Ямбол. Дядо на внук, който му повтаря и трите имена. Член на Съюза на българските писатели.

Хобито му е да рисува карикатури (участвал е в няколко международни салони на карикатурата). Първата му самостоятелна книга „Пропукан асфалт” (1981) е отличена с една от наградите на „Южна пролет” в Хасково, а „Записки по исторически наивизъм” (1999) получава наградата на СБП за 2000 г. Автор е на 27 самостоятелни книги – белетристика, документалистика и публицистика, три романа, както и на тетрадка със стихове. Шест негови книги са номинирани за наградата „Хеликон”, а романът „Името” (изд. "Жанет 45", 2012) е носител на награда „Хеликон” за 2012 година. Романът му „
Аутопия: другият път към ада” ("Жанет 45") е номиниран за първото издание на конкурса на Фондация “Вик” за най-добър роман на годината през 2004 година. Носител е и на голямата награда на „Корпорация Развитие КДА”, за романа „Смъртта е за предпочитане” (2003). Негов сборник с разкази е една от петте книги, с които стартира инициативата „Духовна врата” на ИК "Жанет 45" – „Търся съпруга за мъжа си”, разкази, превод на турски Хюсеин Мевсим (“Kocama kari ariyorum”). Заедно с другите заглавия от поредицата, „Kocama kari ariyorum” беше представена на Международния панаир на книгата в Истанбул през 2006 г.

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
13.03.2013 г. 12:15
Етикети:
Книжарници ХеликонХристо КарастояновИметороманпремиера на книгаИК Жанет 45
нова българска худoжествена проза
награда Хеликон 2012
Посетено:
1679
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16542-premiera-na-romana-imeto-ot-hristo-karastoyanov