Издания / премиери

Представяне на книгата "Родната Европа" от Чеслав Милош

Дискусия на тема "Родината Европа?"

Представяне на книгата "Родната Европа" от Чеслав Милош


◊ ПОКАНА

Полски институт в София
и
Международното дружество „Елиас Канети“ – Русе
канят на

13 март 2013, 18.00 ч., (сряда)
ул. "Веслец" 12, Полски институт, вход свободен

Представяне на българското издание на книгата „Родната Европа“ на
Чеслав Милош
(превод – Мира Костова и Маргрета Григорова)

Дискусия на тема „Родината Европа?”
с участието на: проф. Пенка Ангелова, доц. Маргрета Григорова, Кирил Василев и Вера Деянова

 
ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Книгата „Родната Европа” на Чеслав Милош излиза за първи път на български език. Това е ключова книга, разказваща за идентичността на човека от Източна Европа и за неговите връзки с европейската история и култура, за ролята на литературата и идеологиите.
     
„Родната Европа“ не беше отправена към полския читател, макар че той може да научи много неща от нея. Тя беше както проповед на мисионер сред диваци, така и опит да си отговоря на въпроса кой съм аз. Ако бях от Варшава или от Краков щеше да ми бъде малко по-лесно да изясня този въпрос. Аз обаче исках да разположа на литературната карта цялата ни източна галимация, непозната дори на повечето полски читатели. (Чеслав Милош, „Родната Европа – Послепис след години“)
     
Чеслав Милош (1911-2004) – поет, прозаик, есеист, преводач, Нобелов лауреат за литература през 1980 г., автор на над 40 книги и поетически сборници. Един от най-великите полски поети, лауреат на много престижни литературни награди.
     

В последните две години, главно по инициатива на Полския институт в София и благодарение на себеотрицателния труд на преводачите на полска поезия и проза, на българския книжен пазар се появиха седем книги с творби на изтъкнатия полски нобелист – стихосбирките „На брега на реката. Избрана поезия” (2011) и „Това“ (2012), книгите - „Годината на ловеца” (2011), „Родната Европа“ (2012) както и преизданията на книгите: „Поробеният разум” (1992, 2011), „Долината на Иса” (1994, 2011) и „Крайпътно кученце” (2002, 2011).

Книгата излиза със съдействието на Полския институт в София.Автор: Полски институт - София
09.03.2013 г. 17:44
Посетено: 1157
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16513-predstavyane-na-knigata-rodnata-evropa-ot-cheslav-milosh