Издания / премиери

Премиера на новата книга на Исабел Алиенде "Дневникът на Мая"

С участието на Ирмена Чичикова, Гери Турийска, Таня Карабелова, Ива Дойчинова, Искра Ангелова

Премиера на новата книга на Исабел Алиенде "Дневникът на Мая"


ПОКАНА

Издателство „Колибри” ви кани
на
представянето на новата книга на
Исабел АлиендеДневникът на Мая

На 4 март от 19 часа в ресторант "Рубайят",
НДК, вход А5 (до пилоните)

„Казвам се Мая Видал, на деветнайсет години съм, от женски пол, неомъжена и без годеник поради отсъствие на възможности, а не поради придирчивост; родена съм в Бъркли, Калифорния, и съм американска гражданка с временно местожителство на остров, запратен в южния край на географията. Нарекли ме Мая, защото моята Нини си пада по Индия, а на родителите ми не хрумнало друго име, въпреки че разполагали с девет месеца за размисъл. На хинди мая означава „магия, илюзия, сън“. Абсолютно неподходящо за моя характер. Атила би ми отивало повече, защото, където стъпя, трева не никне.”

Заповядайте да се насладим заедно на текстовете прочетени от Ирмена Чичикова, Гери Турийска, Таня Карабелова, Ива Дойчинова, Искра Ангелова. Дни преди най-женския празник, те ще прочетат пред публика любимите си откъси от книгите на най-добрата латиноамериканска авторка на всички времена – Исабел Алиенде.

Приятното допълнение към очарователните участници на сцената, ще бъде специална селекция от чилийски вина, както и гореща ибероамериканска музика.

В рамките на седмицата ще можете да закупите всички книги на Исабел Алиенде от книжарница „Сиела” в ресторант "Рубаят" с отстъпка.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

За последния си роман Исабел Алиенде споделя: „Тази Мая ме накара да страдам повече от всички мои предишни герои. На места ми идваше да й зашлевя два шамара, за да й дойде малко умът, а на други ми се искаше да я прегърна силно, за да я предпазя от света и от собственото й объркано сърце.“
 

„Дневникът на Мая“ (превод: Маня Костова) е разказ за болезненото съзряване на изоставената от родителите си Мая Видал. Изключителното момиче расте в стара къща в Калифорния под грижите на баба си Нини, емигрирала там след преврата в Чили през 1973 г., и на дядо си Попо – добродушен чернокож астроном. След смъртта му обаче Мая излиза от релсите и се отдава на наркотици, алкохол и дребна престъпност – една зловеща спирала, която я отвежда в Лас Вегас в опасния подземен свят на воюващи помежду си банди, убийци, полиция, ФБР и Интерпол. Единственият й шанс за спасение е Нини, която й помага да избяга на отдалечен остров край бреговете на Чили и там Мая започва да води дневник в стремежа си да разплете тайните на своето семейство и на собствения си живот...


◊ ЗА АВТОРА

Исабел Алиенде е чилийска писателка, родена на 2 август 1942 г. в Перу. Започва кариерата си като журналист, а в последните десетилетия съвременни класики, като „
Къщата на духовете“ (1982), „Дъщеря на съдбата“ (1999) и „Портрет в сепия“ (2000), „Ева Луна“ (1987), „За любовта и сянката“ (1985), „Паула“ (1994) и много други й носят световен успех на най-четената латиноамериканска авторка на всички времена. Следват над трийсет и пет милиона реализирани продажби от произведения, преведени на трийсет езика. Благодарение на „Колибри“ българската публика вече познава седемнайсет от книгите на Алиенде.

Исабел Алиенде е носителка на Националната награда за литература на Чили за 2010 г. и на престижното отличие „Ханс Кристиан Андерсен“ за 2012 г.



Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
04.03.2013 г. 11:42
Етикети:
Посетено:
1737
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16468-premiera-na-novata-kniga-na-isabel-aliende-dnevnikat-na-maya