Издания / премиери

Премиера на книгата "VII състав на Народния съд"

Втора книга от поредицата "Спасената история"

Премиера на книгата "VII състав на Народния съд"


◊ СЪБИТИЕТО

На 4 март (понеделник) от 17.00 часа в Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ ще се състои премиерата на книгата "
VII състав на Народния съд" в съставителство и предговор на Върбан Тодоров и Николай Поппетров.

Изданието съдържа основните материали от VII състав на Народния съд (периода февруари–април '45), който е образуван специално за „съдене на подсъдимите, провинили се като антисемити-фашисти“.

"VII състав на Народния съд" е втората книга от поредицата „Спасената история“, чието начало наскоро постави "
Живата истина" на Павел Милюков.


ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Противоречивата и болезнена в национален и европейски мащаб тема за гоненията против българските евреи от края на 1940 до 9.ІХ.1944 г. е разгледана подробно в „VІІ състав на Народния съд“ (ИК „Изток-Запад”) в съставителство и предговор на Върбан Тодоров и Николай Поппетров. Изданието съдържа основните материали от VII състав на Народния съд, който е образуван специално за „съдене на подсъдимите, провинили се като антисемити-фашисти.

Антисемитизмът и фашизмът са сред най-потресаващите белези на изминалия век, причинили смъртта на милиони невинни жертви и оставили траен отпечатък в човешката история. Погрешно смятан за геноцид само над евреите, в действителност Холокоста e отнел живота на милиони представители на други етнически и социални групи – роми, хомосексуалисти, свидетели на Йехова, комунисти, инвалиди... Годините от 1933 до 1945 г. остават като един от най-кървавите и изпълнени с безмилостна жестокост периоди в човешката история, оказал огромно влияние върху разделението, развитието и оформянето на света такъв, какъвто го познаваме днес. През първата половина на 40-те години на ХХ в. развитието на България също е белязано от тези ключови политически събития, които предизвикват силен вътрешнобългарски и международен отзвук и които имат изключително място в развитието на обществото и държавата. Сред тях са на първо място присъединяването на страната към силите на Оста (влизането й в Тристранния пакт) през 1941 г., както и провежданата в нея антисемитска политика от 1941 до 1944 г., последвана от политическата промяна на 9 септември 1944 г. и провеждането на Народния съд (1944–1945).

Именно основните материали от VII състав на Народния съд (периода февруари–април 1945 г.), който е образуван специално за „съдене на подсъдимите, провинили се като антисемити-фашисти“, съдържа книгата „VІІ състав на Народния съд“. Изданието, с подзаглавие „Едно забравено документално свидетелство за антисемитизма в България през 1941–1944 г.”, разглежда гоненията против българските евреи от края на 1940 до 9.ІХ.1944 г. Включените в „VІІ състав на Народния съд“ текстове са свързани с два значими кръга от проблеми – този за антисемитската политика в България през 1941–1944 г. и този за дейността на Народния съд през 1944–1945 г. Значението на материалите, поместени в изданието като исторически извор, е пряко свързано както с обществения и научния интерес към посочените ключови събития от съответния период (и по-специално с тези за преследването/спасяването на българските евреи и за Народния съд), така и с въпроса за историческата памет и нейното субективно използване като политически аргумент в публичното пространство.



Автор:
Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
04.03.2013 г. 11:22
Етикети:
документалистиканова историяНиколай Поппетровпремиера на книгаиздателство Изток-Запад
поредица Спасената история
Върбан Тодоров
VII състав на Народния съд
Посетено:
1403
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16467-premiera-na-knigata-vii-sastav-na-narodniya-sad