Издания / премиери

"В полето на авангарда. Руската поезия: 50-90-те години на XX век"

Нова книга на Магдалена Костова-Панайотова

"В полето на авангарда. Руската поезия: 50-90-те години на XX век"


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Сема - РШ" публикува изследването на Магдалена Костова–Панайотова "В полето на авангарда. Руската поезия: 50-90-те години на XX век".


◊ ЗА АВТОРА

Магдалена Костова-Панайотова е завършила
българска филология и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски" през 1991 г. През 1996 защитава докторат върху емигрантска руска литература: "Художественият свят на Георгий Иванов. Поезия и проза". Автор на 12 книги с преводи и на 6 книги с литературна критика. Носител на наградата на Националното радио за дебютната стихосбирка "Тропизми" през 1997 и на награда за литературна критика за книгата "Животът, който ми се присъни" от конкурса "Южна пролет", 2000 г. Редактор в Електронно списание LiterNet.


◊ МИХАИЛ АЙЗЕНБЕРГ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕТО

"Новата руска поезия съществува вече половин век и за това време се по
яви не едно поколение известни вече автори. Борбата на тенденции нееднократно сменяше направлението и скоростта на поетическия "мейнстрийм". Много съществена част от тази поезия вече принадлежи на историята на литературата.

Но опитите да се види тази поезия като определен художествено-исто
рически етап са загадъчно малко и засега не много продуктивни. Назряла и много необходима задача е да се разгледа новата руска лирика като единно цяло. Изоставането на критическото осмисляне от движението на поезията се превръща в проблем не само на критиката, но и на самата поезия. Разривът се увеличава, поезията се откъсва от тълкуването и "разбиращото изпълнение" (О. Манделщам). На стиховете им е необходим разговор за стиховете.

Всичко казано дотук прави много ценна появата на такива трудове
като книгата на Магдалена Костова–Панайотова "В полето на авангарда. Руската поезия: 50-90-те години на XX век". Към безусловните достойнства на този труд може да се причисли редкия за синхронния анализ панорамен поглед върху изучавания предмет, богатия и разнопланов материал на изследване, а също така и разглеждането на новата руска поезия в едно контекстуално поле със западноевропейския и американския авангард от втората половина на ХХ век."
Автор:
12.01.2006 г. 21:35
Посетено: 777
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/1637-v-poleto-na-avangarda-ruskata-poeziya-50-90-te-godini-na-xx-vek