Издания / премиери

Премиера на книгата "Възпети от Вазов"

Архиви разкриват неизвестните любими на Вазов

Премиера на книгата "Възпети от Вазов"


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на книгата "Възпети от Вазов"

В навечерието на двойния празник Св. Валентин и Трифон Зарезан д-р Стефанка Кръстева от Националния военноисторически музей представя книгата „Възпети от Вазов”

Премиерата ще се състои на 13 февруари, от 17 часа в експозиционна зала „Високото пространство” при Националния литературен музей (ул. „Ангел Кънчев” 37, ет. 4 – къща музей „Н. Й. Вапцаров”)

Авторът на „Епопея на забравените” и „Под игото” е не само творец, издигнал в култ националната кауза, но и лирик, посветил редица свои стихотворения на прикривани приживе и премълчавани и до днес музи. Списъкът им е дълъг – тук срещаме имена на еврейки, гъркини, французойки, рускини... Но дали поетът не е изживял истинската любов в заника на живота си – с артистичната писателка Евгения Марс?

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Книгата „Възпети от Вазов” по същността си е романизирана биография, в която за първи път се проследяват вътрешните преживявания на поета при срещите му с нежния пол – приятелки, любовници, кандидатки за съпруги... Образът на поета е търсен в документалните свидетелства, свързани с интимната сфера на живота му - сфера, в която  старателно са заключени всички двери, предназначени да пазят от околните един простосмъртен живот, изпъстрен с човешки грижи, разочарования, болки и с простички радости. Но се оказва, че точно тези радости са доставяли на твореца повече щастливи изживявания, отколкото неговите организирани славни чествания.

Книгата търси отговор на трудните въпроси, свързани с голямата майчина обич и последиците от нея, на която до голяма степен е бил обект самият Вазов. В изданието намират място темите за отстояването на право за личен избор и за цената на компромисите, които творецът е бил склонен да направи или категорично да отхвърли.
   
„Връщането към Вазов днес цели не толкова измеренията на миналото, а преоткриването на вечните ценности, които правят живота ни стойностен и пълноценен”, казва авторката Стефанка Кръстева – първият доктор по музеология у нас. Според нея, при един съвременен поглед е необходимо да се види не само публично налаганият, а и човешкият образ на твореца, за да бъде той по-добре разбран и усетен от съвременното поколение.


 
Автор:
Национален литературен музей
Публикация:
12.02.2013 г. 13:29
Етикети:
Национален литературен музейИван Вазовпремиеракнига
Стефанка Кръстева
романизирана биография
Възпети от Вазов
Посетено:
1379
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16339-premiera-na-knigata-vazpeti-ot-vazov