Издания / премиери

Представяне на българското издание на "Родната Европа" от Чеслав Милош

Представяне на книгата в РБ "Любен Каравелов" – Русе

Представяне на българското издание на "Родната Европа" от Чеслав Милош


◊ ПОКАНА

Полският институт в София
и
Международното дружество „Елиас Канети“ – Русе
Ви канят на

Представяне на българското издание на книгата „Родната Европа“ на Чеслав Милош
(превод – Мира Костова и Маргрета Григорова)

Книгата ще представи доц. д-р Маргрета Григорова
от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“


На 14.02.2013, четвъртък, 16.00 ч.,
в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе,
ул. „Дондуков-Корсаков“ № 1, вход свободен


◊ ЗА КНИГАТА


Книгата „Родната Европа” на Чеслав Милош излиза за първи път на български език. Това е ключова книга, разказваща за идентичността на човека от Източна Европа и за неговите връзки с европейската история и култура, за ролята на литературата и идеологиите.
     
„Родната Европа“ не беше отправена към полския читател, макар че той може да научи много неща от нея. Тя беше както проповед на мисионер сред диваци, така и опит да си отговоря на въпроса кой съм аз. Ако бях от Варшава или от Краков щеше да ми бъде малко по-лесно да изясня този въпрос. Аз обаче исках да разположа на литературната карта цялата ни източна галимация, непозната дори на повечето полски читатели.
(Чеслав Милош, „Родната Европа – Послепис след години“)
     

Чеслав Милош
 (1911-2004) – поет, прозаик, есеист, преводач, Нобелов лауреат за литература през 1980 г., автор на над 40 книги и поетически сборници. Един от най-великите полски поети, лауреат на много престижни литературни награди.
     
В последните две години, главно по инициатива на Полския институт в София и благодарение на себеотрицателния труд на преводачите на полска поезия и проза, на българския книжен пазар се появиха седем книги с творби на изтъкнатия полски нобелист – стихосбирките „На брега на реката. Избрана поезия” (2011) и „
Това“ (2012), книгите - „Годината на ловеца” (2011), „Родната Европа“ (2012) както и преизданията на книгите: „Поробеният разум” (1992, 2011), „Долината на Иса” (1994, 2011) и „Крайпътно кученце” (2002, 2011).

Книгата излиза със съдействието на Полския институт в София.



Автор:
Полски институт - София
Публикация:
09.02.2013 г. 16:04