Издания / премиери

Две събития на Издателство "Изток-Запад"

Две премиери в един ден

Две събития на Издателство "Изток-Запад"


◊ ПОКАНА

Тази седмица Издателство "Изток-Запад" ви кани на две събития в един и същи ден:

• На 6 февруари, сряда, от 11.30 часа в Гранд-хотел "София", зала "Триадица 2" ще бъде премиерата на книгата "
Гласовете на прехода: Десните", чиито съставители са Мартин Иванов и Орлин Спасов. Изданието съдържа интервюта на 24 от добре познатите лица на прехода, сред които са Филип Димитров, Иван Костов, Надежда Михайлова-Нейнски, Петър Стоянов, Едвин Сугарев и др.

• Пак на 6 февруари, сряда, от 18.30 часа в Софийска градска художествена галерия ще се състои представянето на книгата "
Защо се самоубиват поетите" от Пенчо Ковачев. Изданието ще бъде представено от проф. Николай Аретов. Актрисата Елена Петрова ще чете стихове от Пейо Яворов, Димитър Бояджиев, Никола Ракитин, Пеньо Пенев, Людмила Исаева и др., а композиторът Боби Мирчев ще изпълни специално създадените за премиерата на книгата свои песни по стихове на Петя Дубарова.


◊ ЗА КНИГИТЕ

"Гласовете на прехода: Десните"
Съставители Мартин Иванов, Орлин Спасов

„Гласовете на прехода: Десните“ продължава поредицата, подготвяна от екипа на Института за съвременни дигитални архиви, в която са интервюирани ключови български политици от периода след 1989 г. Първият том, „Гласовете на прехода. Либералите“, бе публикуван през 2011 г. Изданието в ръцете ви дава думата на представителите на българската десница, които са били партньори на фондация „Конрад Аденауер“: СДС, ДСБ, Демократическа партия и Партията на свободните демократи.

Показани са гледните точки на 24 политици: сред тях са някои от най-емблематичните фигури на десницата като Иван Костов, Петър Стоянов, Филип Димитров, Надежда Нейнски и др. Макар да принадлежат към една споделена част от политическото пространство, интервюираните далеч не винаги са били единомишленици. Ето защо разговорите илюстрират както важните аспекти на взаимодействие, така и някои линии на напрежение. Еволюцията на дясно-консервативното политическо пространство познава периоди на консолидиране, но и на силно фрагментиране. Често процесите на разпад в единството следват естествени идеологически различия или разминавания във възгледите около практическите измерения на политиката в контекста на управление или в опозиция. Нерядко обаче проблемите на лидерството се оказват твърде деструктивни и възпрепятстват обединението в дясно. Търсенето на собствена идентичност на отделните партии e част от тези флуктуации. Ето защо е трудно е да се каже категорично, че в един или друг период обединението или разединението сами по себе си са нещо позитивно или негативно. Подобен подход би бил твърде опростен и не би отчел действителната сложност на развитието на политическата демократизация в страната през времето на Прехода...


"Защо се самоубиват поетите"

Автор: Пенчо Ковачев

Всяка литература има своите безсмъртни самоубийци. Повечето от тях отдавна са и граждани на света: Ърнест Хемингуей, Джек Лондон, Вирджиния Улф, Сергей Есенин, Марина Цветаева, Владимир Маяковски, Стефан Цвайг, Ромен Гари, Пол Лафарг, Жерар дьо Нервал.
Българската литература също e обитавана от сенките на поети и писатели, сами избрали да сложат край на живота си.

Тази книга е първи опит да се събере цялата истина за родните писатели самоубийци. На класика Пейо Яворов, но и съперника му по талант Димитър Бояджиев. На известния Ракитин, но и на малко познатия Тодор Пеев. На бригадирския бард Пеньо Пенев, но и на мечтателя по южни морета Христо Банковски. На партизанина Веселин Андреев, но и на наследника на знаменити родове Росен Босев. На Петя Дубарова, но и на Людмила Исаева.
Пантеон на драматични съдби и прекършени таланти...



Автор:
Изд. "Изток-Запад"
Публикация:
04.02.2013 г. 14:05
Посетено:
1806
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16284-dve-sabitiya-na-izdatelstvo-iztok-zapad