Издания / премиери

Преглед на издадените през 2012 година книги от сливенски автори

Обзор на изданията в първия за годината Петъчен литературен салон в РБ “Сава Доброплодни”

Традицията за обзор на постиженията на авторите от Сливенския регион за предходна година ни връща петнадесет години назад: към създадения тогава в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” „литературен салон”, анализирал характера на „книжната продукция” на пишещите творци.

И през 2013 година тя бе спазена с поканата към Тенко Тенев - поет и председател на Дружеството на писателите от Ямбол, и Димитър Бечев - литературен критик, директор на Регионална библиотека „Г. С. Раковски” в съседния град: да споделят впечатленията си от излезлите през 2012 година книги на колегите си от Сливен. Те подчертаха особеностите на своя подход при прочита и навлизането в света на авторите: не толкова оценъчен, колкото информативен - за изданията, и анонсиращ жанра и идеите на произведенията.

Създадените от творците на региона през изминалата 2012 година книги - (50 на брой ), бяха представени на „юбилейния” и първи за настоящата година Петъчен литературен салон в РБ “Сава Доброплодни” (директор Росица Петрова-Василева). С едноминутно мълчание бе почетена паметта на отишлите си от света поети Надя Неделина (посл. книга “По евкалиптови пътища вървях”, изд. „Обнова”) и Здравко Балабанов. Тук присъстваха автори и критици, библиотечни работници, много граждани и почитатели на книжовния труд.

Относителното по характера си жанрово деление сочи появата на 1 антология и на 9 стихосбирки, както и на 5 книги за деца, излезли в предходната година, сред които: на Петя Александрова (“Коледен венец”, изд. „Пан” и “Детенце с изгубено ключенце” на същото издателство); на Руска Раданчева (“Горски парламент”, ИК „Жажда”), Юлия Момчилова („Вълшебната нощ”, „Писец”) и др.

По-богата е продуктивността и творческото обръщане на авторите към преображенията на прозата (35 бр.): разкази и новели, мемоари, пътеписи, биографични и есеистични издания, към публицистиката и литературната критика. В списъка видно място заемат и изследванията в областта на църковната музика, книгите с отразени краеведски и родови проучвания и др.

В раздел „Поезия” Тенко Тенев направи обобщение за някои тематични и изобразителни търсения в поетичните книги на авторите от Сливенския регион за 2012 г. и открои - с естетическото въздействие, книгите на Камен Васевски (“На ревера ми - птиче перо”, изд. „Български писател”), на Деньо Денев (“Епикриза на есенните дъждове”, изд. „Обнова”), Виктор Дойчинов (“Изгревът”, илюстр. Ал. Дойчинов), Димитър Генчев, Катерина Венедикова-Рохова („Животът като игра на любов”, изд. „Знаци”). Присъстващите чуха позитивни оценки и за книгите на: Михаил Илийков (“Дотук извървяно”, изд. „Славена”), Диана Иванова („Амулет в сърцето”, „Обнова”), на Виолета Калайджиева („Брегове и разпятия”, изд. „Обнова” - с пейзажите на душата и стила, родеещ се с този на Христо Фотев), на Сава Пеев („Избрано. т. 1) и др. Към раздела следва да съотнесем и антологията с поетични творби от конкурса „Още стихове за вечните неща”, ч. 1, 2007-20011, Шивачево, 2012). Бяха представени и излезлите в предходните две години книги със сатирични зарисовки, портрети и епиграми на Щилиян Щилиянов.

В раздел „Проза” литературният критик Димитър Бечев, с присъщата си задълбоченост и вникване в детайлите, анализира излезлите през 2012 година книги на авторите Надя Неделина („Спомени за писатели и...”, “Българска книжница”), на Валентина Радинска („Димчо Дебелянов и повелителят на вълците”, изд. „Захарий Стоянов) и на Камен Васевски: „Без умора да обичаш. Новели за човешки истории“, изд. „Български писател”, както и книгата му „Димитър Пантелеев. Незавършена литературна анкета”, изд. „Български писател”). Д. Бечев говори и за проблематиката в трилогията на Желяз Кондев („Сказание за възрожденеца”, посветена на живота и делото на Добри Чинтулов, ИК “Жажда”), за произведенията на Валерия Андреева („Да откраднеш тайната на хляба”, ИК „Пламък”), Панайот Пенев („Съдби”, ИК „Екопрогрес”), Панчо Панчев, Янко Янков (“Записки на първия български рейнджър”, второ, доп. изд.) и др.

Сред изданията с изследователски характер с основание се нарежда с професионалните си отлики, структура и подход към проблема книгата на Васил Дечев и д-р Владимир Демирев „Топонимията на Сливенска околия”, ценна и за изследователи от други сфери и науки - със заключенията и справочния апарат. Обширни исторически сведения за миналото и настоящето на с. Драгоданово, Сливенско, представя книгата на Митко Койчев за селището. Красимир Стефанов издава в 2012 г. интересната книга „Обществени философски модели” (изд.“Обнова”).
 
На сливенци и духовните хора на България е известно делото на акад. Методий Григоров в областта на църковната музика, за въвеждане на съвременния български език в църковното богослужение и в издаването на църковно-певчески сборници (12). И през 2012 г. усилията му намериха изявата си с излезлите томове на Псалтикиен Минейник (т. II, III и IV).

В поредица от книги, излезли в предходната година, намират проявление проблемите на училищния живот в Сливенско: за живота на някои педагогически колективи и изследователската работа на специалисти по история с учащите се по важи теми от историческото ни минало. Такъв е сборникът с реферати на ученици от ПМГ ”Добри Чинтулов” - Сливен, със заглавие: „Балканската война 1912-1913 г. - война освободителна”, съст. Цвета Башева (ИК „Жажда”) и „50 години математически паралелки в Гимназия “Добри Чинтулов; "40 години Математическа гимназия „Проф. д-р Димитър Табаков”. През 2012 г. са излезли и летописи за пътя на колективите през годините на Второ основно училище „Хр. Ботев” и ГПЧЕ „Захарий Стоянов” - Сливен.
          
С добри издателски плодове беше белязана 2012 година за екипа на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен, излезли със знака на ИК „Жажда”: издаден е сборник с доклади от „кръглата маса” на тема: „Табутата в детската литература”, както и издание с наградените творби от Националния литературен конкурс „В една вълшебна звездна нощ”. Отразените проблеми са част от голямата културна инициатива на библиотеката в Сливен, както и на издадената „Програма на XIV национален фестивал на детската книга: Сливен, 9-11 май 2011 г.



Автор:
Иванка Денева
Публикация:
30.01.2013 г. 18:42
Посетено:
1771
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16259-pregled-na-izdadenite-prez-2012-godina-knigi-ot-slivenski-avtori