Издания / премиери

Габровска премиера на книгата "Габрово след Освобождението"

Четвърто издание от историческата поредица "Габрово - живият град"

Габровска премиера на книгата "Габрово след Освобождението"


◊ СЪБИТИЕТО

Премиерата на книгата „
Габрово след Освобождението: Спомени на Константин Вапцовще се състои на 21 януари (понеделник) от 17:30 ч. в художествената галерия „Христо Цокев” в Габрово. Събитието ще бъде открито от кмета на община Габрово Таня Христова.

За премиерата специално от София идва и водещият редактор на изданието Момчил Цонев. В момента той усилено подготвя излизането на своята седма книга „София за деца”. Момчил ще разкаже и за новия проект на „Габрово – живият град” – интернет порталът за история „Габрово едно време”.

Повече за няколкогодишната работа по книгата ще споделят и нейните съставители – историците Даниела Цонева и Ирена Узунова.


◊ ЗА КНИГАТА

Спомените на габровския лекар Константин Вапцов са четвъртата книга от историческата колекция „Габрово – живият град”, която започна през 2008 г. с популярното илюстровано издание „Имало едно време в Габрово” на Даниела Цонева и Момчил Цонев. Досега в поредицата бяха публикувани и „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)” и „Снежно Габрово за деца”. Издател е Фондация за българска литература – София с подкрепата на Обществен комитет „Васил Левски” – Габрово. Софийското издателство и лично издателят Румен Баросов вече пета година се ангажират с популяризирането на габровското минало.

Спомените, които д-р Вапцов пише в средата на 20 век, се появяват за първи път в самостоятелно издание. Техният оригинал се съхранява в Държавен архив – Габрово. Авторът Константин Вапцов (1880-1951 г.) е уважаван габровски лекар и общественик – дълги години е председател на читалище „Априлов-Палаузов” и на габровския „Червен кръст”. Освен спомените на д-р Вапцов, в книгата са включени и текстове от съставителите – „Константин Вапцов – човекът и лекарят”, „За спомените и времето – изживяно и описано”, „Речник на Вапцовите герои” и др.


Премиерата се организира от Обществен комитет „Васил Левски” – Габрово в партньорство с Община Габрово.
Автор:
Обществен комитет "Васил Левски" - Габрово
Публикация:
17.01.2013 г. 13:32
Етикети:
литератураМомчил ЦоневГабровопремиера на книгаСпомени
Константин Вапцов
Габрово след Освобождението
Посетено:
1459
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16176-gabrovska-premiera-na-knigata-gabrovo-sled-osvobozhdenieto