Издания / премиери

Представяне на книгата "Теодосий Спасов. Преследващият звуци" на Владимир Гаджев

И концерт 3 in 1 – фолклор, класика, джаз

Представяне на книгата "Теодосий Спасов. Преследващият звуци" на Владимир Гаджев


◊ ПОКАНА

Издателство "Изток-Запад" има удоволствието да ви покани

на 17 януари (четвъртък) от 18.00 часа в клуб „Студио 5“ (НДК, вход А3)

на официалното представяне на книгата "
Теодосий Спасов. Преследващият звуци" на Владимир Гаджев

И концерт 3 in 1 – фолклор, класика, джаз на световноизвестния изпълнител.

Очаква се присъствието и на Татяна Лолова.


Една дата, две събития!
Заповядайте!


◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

 Къде според Гаджев е Теодосий Спасов в пътната карта на новите търсения в джаза? Авторът клони към подреждане на музикалните търсения на героя си под етикетите етноджаз и уърлд мюзик. Същевременно се съгласява с оценката на сп. „Нюзуик“, че Теодосий „е създал нов музикален жанр“. Ако приемем това малко по журналистически пресилено твърдение, кой е този жанр? Как да назовем музиката, която прави Теодосий? Всъщност той прави по различни времена различни музики – в това ни убеждава и Гаджев в книгата си. Но нито Теодосий Спасов се е произнесъл по въпроса, нито неговият музиконаблюдател и животоописател Владо Гаджев се е опитал да го стори еднозначно и категорично. И с право не го правят. Просто въпросът за назоваването не е релевантен. Както са казвали и показвали много авторитети – в музиката може без еднозначни класификатори. В рока такъв е Франк Запа.
Венцислав Димов

Владимир Гаджев
 (1944) е изтъкнат джазов критик, журналист и преподавател по история на джа­за, на поп и рокмузиката в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София. През 2000 г. германското издателство „Кьонеман” и българското „Кибеа“ разпространиха в цял свят неговата „Илюстрована енциклопедия на музикалните инструменти по света“ (художник Антон Радевски). През 2004 г. се появи книгата му „A Love Supreme – Веселин Николов и неговите Бели, зелени и червени“. През 2010 г. видя бял свят капиталният му труд „Now’s Тhe Time. Джазът в България и Българите в джаза: 1911–1991“. Година по-късно той предложи на читателите своето изследване „Седемте изкушения на Златния Орфей“. А съвсем неотдавна се появи и книгата му „Когато Западът среща Изтока: от фолк към етно джаз и уърлд мюзик“.


Автор: Изд. "Изток-Запад"
14.01.2013 г. 20:18
Посетено: 1337
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16157-predstavyane-na-knigata-teodosiy-spasov-presledvashtiyat-zvutsi-na-vladimir-gadzhev