Издания / премиери

Премиера на книгата "Операция "Маратон" от Христо Христов

Истината за кражбата на Паисиевата история от Държавна сигурност в "Зограф"

Премиера на книгата "Операция "Маратон" от Христо Христов


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Сиела" и Христо Христов
ви канят на


премиера на "Операция "Маратон" Истината за кражбата на Паисиевата история от държавна сигурност в "Зограф"

На 17.12. от 18.30 ч. в галерия "Снежана",
ул. "Денкоглу" 30.

Книгата ще представи проф. Кирил Топалов

Книга от основателя на независимия сайт desebg.com и носителя на всички престижни награди за разследваща журналистика в България.

Христо Христов е автор на книгите: „Секретното дело за лагерите“ (1999), „Държавна сигурност срещу българската емиграция“ (2000), „Убийте "Скитник": Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков" (2005), „Тайните фалити на комунизма“ (2007), „Двойният живот на агент "Пикадили" (2008), „Империята на задграничните фирми“ (2009), „Тодор Живков. Биография“ (2009).

 
◊ ЗА КНИГАТА

Сензационно разкритие от архива на Държавна сигурност за една от най-продължително подготвяните операции на ДС с кодово име, което е показателно – „МАРАТОН“ – за кражбата на оригинала на „История славянобългарска“ от манастира „Св. Георги Зограф“ в Света гора. Двайсет години след изплуването на скандала пъзелът на една от най-големите загадки от близкото минало е нареден.

Следвайки примера на Кремъл, БКП подменя десетвековната българска традиция на царе и патриарси за дарителство и ктиторство към манастира „Зограф“ с „изземване“ и „придобиване“ на неговите писмени и материални съкровища.

От сенките на целенасочената партийна пропаганда на издирване, придобиване и опазване на паметници на българската култура в чужбина на повърхността изплуват невидимите до момента специални операции на т.нар. културно-историческо разузнаване в ДС. Това е разузнавателна единица, наблюдавана пряко от представителя на КГБ в България ген. Иван Савченко и подчинена лично на Людмила Живкова, председател на Комитета за изкуство и култура.

Задълбочен, обективен и прецизен анализ на събитията от комунистическата епоха, свързани с величествената история на българския манастир „Зограф“, в която се сблъскват смирения духовен подвиг на българските монаси и направляваните от „дипломатите“ под прикритие платени агенти на Държавна сигурност.


 
Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
13.12.2012 г. 16:15
Посетено:
1422
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16053-premiera-na-knigata-operatsiya-maraton-ot-hristo-hristov