Издания / премиери

Юбилейна вечер на Панчо Недев

Среща с писателя и премиера на новата му книга „Заливът на богините”

Юбилейна вечер на Панчо Недев


◊ СЪБИТИЕТО

Юбилейна вечер на Панчо Недев

Премиерата на новата книга на Панчо Недев, „Заливът на богините”, новела, издание на „Славена” – Варна, с която авторът отбелязва своята 75-та годишнина, ще се състои на 17 декември 2012 година, от 18 часа в Концертното студио на Радио Варна.

Акцентът на юбилейната вечер ще бъде рецитал - радиомонтаж по най-интересните страници от книгата, който ще представи, в съпровод с музикантите от трио „Прибой”, актрисата от Варненския драматичен театър, Мария Гинкова. А в края на вечерта, подборка от сатиричната поезия на Панчо Недев, ще поднесе на слушателите дългогодишният приятел на варненските творци, Иван Ненов.


◊ ЗА КНИГАТА

"Заливът на богините", новела, автор Панчо Недев, редактор Славейко Чамурлийски, издание на „Славена” – Варна, 2012 г.


Тих и слънчев, Божествен залив в Южното ни Черноморие, самотна рибарска барака на стръмния бряг над малкия плаж, дървено скеле за лодка; борова горичка около терасовидна нива, бистро поточе, губещо се под пясъка, преди да стигне голямата вода – това е географският фон на повествованието в тази новела... А сюжетът е малко по-сложен: единственият обитател на  този райски кът, старецът Стефанаки, още не е прежалил своята Анастасия, първата  му и последна любов, неговата единствена богиня в Залива. Реституцията му връща голямата крайбрежна, бащина нива и рибарят прави весели сметки, как ще я превърне в зеленчукова и овощна градина, за да запази  естествената красота на залива. Но Новото време се втурва неочаквано в свещената му обител с голотата на студентите от Художествената академия, които идват тук да готвят дипломните си работи; с вълчите апетити на общинари, областни управници и столични бизнесмени към златната му нива и обърква тотално остатъка от земния живот на стареца. В края на краищата нито  решението на Ликвидационния комитет, нито последвалото решение на Окръжния съд, нито  свидетелствата на старите хора от селото, че това е бащина земя, са в състояние да защитят човека. И  нивата се дава на влиятелна бизнесменка от „голямото добрутро”, с височайше министерско разпореждане,  срещу заменка с някаква си хилава горичка в подножието на Балкана... А когато  новата стопанка на Залива и нивата започва голям строеж на хотелски комплекс; когато грохотът на машините прогонват  тишината и птиците, за да убият вековната красота на  природата; когато с кметска заповед събарят дървената барачка на рибаря, защото била незаконна – сърцето на стареца не издържа от вълнения...

Чрез тъжната изповед на рибаря Стефанаки, в личен и общественозначим план на фона на Промените, авторът е събрал в един възел най-големите, най-чувствителните проблеми на времето, в което живеем. Преливаща от  житейски и любовни откровения, от впечатляваща  образност, от най-съвременна тематика и проблематика, както и от доста по различния стил и език на повествованието, тази малка, непретенциозна книжка от 70 страници се чете на един дъх. За да ни остави след последната страница в минута мълчание, изпълнена с предизвикани вълнения, размисли и внушения... По  признанието на автора, с тази своя последна книга, той си е направил най-скъпия подарък за своя 75-ти рожден ден! Е, хайде тогава, да му е честит и подаръкът, и юбилея!


ЗА АВТОРА

Панчо Недев е от старото поколение варненски автори, които започнаха своя творчески път през 60-те години на миналия век. Роден е в село Блъсково, община Провадия, където завършва  средно образование, после – Учителски институт във Варна, българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и задочно – журналистика. Бил е редактор в Радио Варна, учител и директор  в Основните училища в Дъбравино и Гроздево, моряк от плавателния състав на БМФ като Първи помощник-капитан. По-голямата част от трудовия си стаж отработва като редактор и главен редактор на ведомствени печатни издания. Активен участник е в литературно-творческия и културен живот на Варна от 1956 година до наши дни. Панчо Недев е един от  най-първите членове на Дружеството на варненските писатели, основано през 1972 г., активен организатор, като председател на Организационния комитет, за учредяване и регистрация на настоящото Сдружение на варненските писатели през 1990 година... Печата в централни и регионални медии, името му е познато и от националния ефир на Хоризонт, Радио Варна, от литературните сайтове. Автор и съавтор е на повече от 20 печатни книги, между които най-сериозното му постижение е трилогията "Луда Камчия", посветена на проблемите на селското стопанство от 1944 година до първите пет години на Промените. За нея писателят Никола Радев е написал върху корицата на 3-та книга следните думи: ”Трилогията на Панчо Недев „Луда Камчия” е ярка панорама на  революционните промени в българското село през последните 50-60 години. Написана темпераментно, със замах и шолоховски патос, тя поставя безпощадните проблеми на времето – от кооперирането на земята и промяната на отношението към нея, до изграждането на модерно и мощно земеделие при социализма; рухването му още в първите дни на „демокрацията”; разграбването на създаденото от няколко поколения страдалци от българската башибозущина, наречена „ликвидационни комитети... Авторът е заорал дълбоко в темата, изстрадал е всичко, което ражда селския, а значи, истинския живот. Защото знае... умре ли селото – умира и държавата...”

Сериозно внимание заслужават документалните му книги „Те бяха осемнайсет”, „Път към светлината”, „Сияние над морето”, романът му „Капитаните не умират” и повестта „Овъртайм” на морска тематика, както и последните „Обрулени от вятъра на промяната” - сборник разкази и премиерната новела „Заливът на богините”, с която авторът ще отбележи своя 75. рожден ден. В последните години Панчо Недев се утвърди и като успешен сатирик с хумористично-сатиричните си книги „Разговорки”, „Захапки”, „Захватки”, "Епиграмада”, „Епиграмажи”, „Внезапни хрумки” и други с популярната напоследък марка „самиздат”.

Член е на Съюза на българските писатели. Има една дъщеря. Зодията му е Дева. Хобито – спортен риболов, но както сам се шегува, мноого повече риба е хванал до сега от рибните магазини!



Автор:
Изд. Славена
Публикация:
12.12.2012 г. 14:04
Етикети:
Варнанова книгаПанчо Недев
Заливът на богините
новела
Изд. Славена
Посетено:
1406
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16048-yubileyna-vecher-na-pancho-nedev