Издания / премиери

Мария Донева представя "Перце от дим"

Представяне на новата книга в Пловдив, Стара Загора и София

Мария Донева представя "Перце от дим"


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Жанет 45" Ви кани

на среща с поетесата Мария Донева
и представяне на новата й книга „
Перце от дим

• 12 декември, сряда от 18.30 часа
Пловдив, Галерия U P.A.R.K.

• 14 декември, 18.00 часа
Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески”, бул. „Руски” 46

• 17 декември, понеделник от 18.30 часа
София, книжен център „Гринуич”

 
◊ ЗА КНИГАТА

Ина Бъчварова
: „Снощи дочетох стиховете. Чудесни са, действат лечебно. Нито за момент не звучат фалшиво. Усещането е като за вълнено одеяло в студен ден. Толкова са талантливи и натъпкани с човечност, че имам чувството, че мога да ги пипна. Сякаш не са думи, а нещо материално и топло. Имаме късмет с такъв поет съвременник и пишещ на нашия език.”

Доротея Табакова: “…Но варих парче портокалова коричка в сиропа за баклавата и тя стана като стихотворение на Мария Донева!”

Милен Русков: „Мария е родена да бъде помощник, за различни неща. И по професията й си личи… Рядко качество в леко свирепия свят. Слава Богу, че тук-там има и по някой такъв.”

Юлиана Петрова: „Харесвам Мария Донева, заради деликатното й светоусещане и детска, неподправена искреност. Стиховете й са крехки като играчки за елха.”

Мария Канева: „Стихотворенията на Мария Донева са като топъл пуловер, като лека лятна рокля, като обикновен ден, но истински ден със светлина, звуци, обувки и много въздух. Думата за това място, на което съм, докато съм с тях, е уют. Уютно е на всичко в мен, и на костите ми, и на ръцете ми, и на всички гънки на натъпканата ми по дупките душа, която излиза и почва да се разполага като царица...”

София Несторова: „Стиховете на Мария Донева са... съхранена човечност. От едно стихотворение може да реставрираш любовта, от друго - милостта, от трето - радостта, от четвърто - възторга пред Сътворението... И така, докато получиш цялостен човек.”


◊ ЗА АВТОРА

Мария Донева е завършила Българска филология в Софийския университет. Пише поезия, разкази, пиеси. Работи като драматург в ДТ „Гео Милев” – Стара Загора и като режисьор в Постоянния театър в Държавна психиатрична болница „Доктор Георги Кисьов” – Раднево. Пише текстове за песни и е част от проекта JAP (Джазът пее на български), с който има активна концертна дейност. Автор е на книгите със стихове „Очи за красотата”, „Сбогом на читателя”, „Празнината между нас”, „Има страшно”, „Прикоткване на смисъла”, „Меко слънце”, „
Магазин за обли камъчета”. „Перце от дим” е най-новата й книга, излязла от печат преди броени дни.

Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
11.12.2012 г. 13:14
Посетено:
1688
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16041-mariya-doneva-predstavya-pertse-ot-dim