Издания / премиери

Премиера на книгата "Гена Димитрова от А до Я"

Почетен гост - Хосе Карерас

Премиера на книгата "Гена Димитрова от А до Я"


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на книгата "Гена Димитрова от А до Я"
от Димитър Сотиров


На 9 декември, неделя, от 13.00 часа в залата на Софийската опера.

Специален гост на събитието ще е самият Хосе Карерас. Маестрото ще разкаже лични спомени за приятелството и съвместната си работа с Гена Димитрова.
   
Водеща на представянето на „Гена Димитрова от А до Я” ще бъде известната българска музиколожка проф. Боянка Арнаудова. Откъси от книгата ще прочете актрисата Виолета Гиндева. Ученици на Гена Димитрова ще изпълнят арии от опери. Свои спомени за примата ще сподели и директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов, авторът ще разкаже подробности около работата си по книгата.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

"Гена Димитрова от А до Я" е авторска книга на Димитър Сотиров, която в 30 глави по азбучен ред проследява удивителната кариера и житейска съдба на голямото драматично сопрано. Това е първият сериозен поглед върху личния архив на примата - критики, рецензии, лична кореспонденция, програми от спектакли и участия, афиши, хиляди снимки, десетки интервюта, записи на опери.

Книгата включва ексклузивни спомени за Гена Димитрова от най-големи имена в световната и българската опера като Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Никола Мартинучи, Роберто Скандиуци, Франческа Патане, Мирела Френи, Анна Томова-Синтова, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Александрина Милчева, Стефка Евстатиева, Александрина Пендачанска, Христина Ангелакова, Веселина Кацарова, Дарина Такова, Красимира Стоянова, Юлиан Константинов, Иван Рушев, Румен Дойков, Михаил Ангелов, Пламен Карталов.

Използвани са архивни материали от фондовете на БНР, БТА, на театри като "Ла Скала", "Метрополитън", "Реджо ди Парма". В книгата присъстват разкази на съселяни на сопраното от Беглеж, както и на много приятели, колеги, състуденти и познати от различни държави по цял свят.

Изданието е изключително богато илюстрирано и съдържа повече от 350 изображения. Към книгата има аудиодиск със записи от Златния фонд и от Фонотеката на БНР с изпълнения на Гена Димитрова в съпровод на Софийската филхармония и на СО на БНР.



Автор:
Организаторите
Публикация:
07.12.2012 г. 13:31
Етикети:
Гена ДимитроваоперакнигаДимитър Сотиров
Хосе Карерас
Гена Димитрова от А до Я
Посетено:
1707
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/16007-premiera-na-knigata-gena-dimitrova-ot-a-do-ya