Издания / премиери

Срещи с Маг Селена

Нова книга на Георги Календеров

◊ СЪБИТИЕТО

По книжарниците, в първите дни на януари, ще се появи нова книга на Издателска група “България” - “Срещи с Маг Селена” от Георги Календеров. В нея се разказва за съдбата на една от най-известните български ясновидки, предрекла смъртта на Ванга и приела част от нейната карма.


◊ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Георги Календеров е журналист, автор на роман, сборник с разкази, както и на особената книга - “Изкуството да бъдеш чужденец”, написана в съавторство с Дилян Вълев. "Мисля, че успях да избягам от стилистиката на “Канал 2001” и да осъществя един все пак литературен проект", казва той. “Срещи с Маг Селена” напомня Библията по това, че е “синкретична”, тоест съчетава много жанрове: пророчества, притчи, разкази и други, завършва с Откровение и носи месиански дух. По своята композиция тя представлява сблъсък между теориите и практиките на ясновидката и “делничната мъдрост” на журналиста. От една страна, в нея можете да намерите обяснение на много явления от областта на свръхсетивното познание: ангелите, демоните и вампирите, как да променим съдбата си, на какво се дължат конфликтите в семейството (според гледището на ясновидката), как да променим съдбата си. А от друга, застават всекидневните и вулгарно-материалистични възгледи на автора върху смисъла на живота, любовта, хигиената на общуването и преодоляването на трудностите. За най-голяма изненада на всички двете позиции в един момент намират пресечната си точка и, както във всеки спор, се оказва, че хората мислят почти еднакво, но боравят с различни понятия."


◊ ИЗ ПРЕДГОВОРА

Опитите ми да науча нещо за света на свръхсетивното започват някъде на 13-годишна възраст. Ако е имало такива и по-рано, не си ги спомням. През останалите години съм успял да се запозная с всички достъпни за мен секти и деноминации, религии, школи и общества и винаги съм гледал на тях като нещо забавно. В резултат на това от мен се получи един доста вулгарен материалист, обясняващ материята като проява на Духа. Когато обаче стигнах средата на жизненото си поприще, се срещнах с ясновидката Селена и целият ми живот мина за секунди пред очите ми като в обратен каданс. И се преобърна. Или по-точно - си отиде на мястото.
Оказа се, че всичко, за което разговаряхме, аз някога съм го мислел, усвоявал съм го. И сякаш съм го загубил.
В тази книга искам да ви запозная с едно на пръв поглед необикновено виждане на света и хората, което обаче се оказва най-простичкото и истинско възможно. Защото истинските, великите и гениалните неща обикновено са адски прости.

Селена се прочу в цяла България, когато предупреди, че Ванга ще умре веднага след построяването на нейната неканонична църква.


◊ ОТКЪС ОТ КНИГАТА

По-долу даваме кратък откъс от книгата. Курсивът (наклонените букви) са думите на автора, а останалите – на ясновидката Селена.

СВЕТЛИ ЕЛФИ

Въпрос на клиент: При леля ми се е случвало няколко пъти след 22 ч., а и по-късно през нощта да се появяват някакви странни червени, светещи доста силно (като цветчета) същества. Няколко десетки бройки стоят пред прозореца около 10-20 минути, не повече. Просто играят, подскачат, много са красиви, но като запалим осветлението в стаята, изчезват. И никой нищо не може да ни обясни. Какво е това?


Чували ли сте приказки за Елфите? Или мислите, че това са измислени, митологични същества?!

Ще ви разкажа за тях.

Всички Елфи имат един и същи произход. Те са били високи, стройни, снажни, но ги е покосила - най-вероятно, странна болест или пък са станали жертва на черна магия, та с течението на времето те са деволюирали. Ръстът им постепенно започнал да се смалява, докато стигнал до около 10-20 см. Според преданията на гърба си те имат ефирни крила, с които летят. Всеки Елфийски източник обикновено се намира близо до пещера или някакъв подземен, кух и сух тунел, най-вероятно свързан с пещера. Едно Елфийско семейство обикновено се състои от 150 до 200 същества. Помислете върху това.

Елфите се делят на Светли (весели, палави и закачливи) и Черни (сурови и дори жестоки, които също са игриви, но по свой си начин, и то най-вече през късните нощни часове). Светлите Елфи според преданията имат златисти коси и чудни мелодични гласове. Те изобщо не се боят от Слънчевата светлина, защото тя е най-добрият техен приятел и източник на енергия! Светлите Елфи живеят в Елфийски град, построен на най-високото и старо дърво в околността. Прекарват повечето си време във въздуха и се хранят с плодове. Животът им продължава до 1200 години, но някои са и безсмъртни.

ПТИЧКИТЕ НА МЕЧТИТЕ

Също такива светещи същества са човешките мечти и желания. Те всъщност са птички, защото по-старите хора казват, че понякога кацвали на рамото. Основата на чародейството се състои от три неща. Първо ти трябва да се научиш да разпознаваш коя птичка е дошла за теб и коя просто прелита край стените и тавана на твоя ограничен живот. Ако като в “Малкият принц” заповядаш на слънцето да изгрее и направиш това по време на изгрев, можеш да бъдеш сигурен, че то ще те послуша и ще ти се подчини. Значи си разпознал птичката на реализуемото желание. Това е първата стъпка. Втората е да приласкаеш птичката чрез ритуала на действието. Ако не действаш, тя ще се огледа насам-натам, ще примигне, ще каже “хм” и ще отлети. Но и действието не е достатъчно. Ти трябва да се научиш всекидневно да се отблагодаряваш на съществата, които са ти се доверили и дишат един и същ въздух с теб (или каквото там дишат). Как става това ли? Много просто. Трябва да се пожертваш.



¤ ПОРЪЧАЙТЕ КНИГАТА ОТ КНИЖАРНИЦА LITERNET

“Срещи с Маг Селена” от Георги Календеров
Автор:
Публикация:
29.12.2005 г. 21:47
Етикети:
Посетено:
868
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/1600-sreshti-s-mag-selena