Издания / премиери

Представяне на "Повест за Исак Паси. Vita activa" от Мария Динкова

Разказ за Исак Паси, който „се вписа честно във времето”

Представяне на "Повест за Исак Паси. Vita activa" от Мария Динкова


◊ СЪБИТИЕТО

„Повест за Исак Паси. Vita activa” е нарекла новата си книга Мария Динкова, за която споделя, че написаното от нея е само „допълнение към научното знание”, макар че всеки, който вече е прочел книгата, е убеден, че  това е и разказ за учен, „завладян от решимостта да се впише честно във времето”. Книгата ще бъде представена в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, където проф. Исак Паси бе любим преподавател на няколко поколения студенти и където бе принудително пенсиониран от „героите на прехода”.

Премиерата ще се състои на 6 декември в зала 2 в Ректората от 17 ч. Книгата е на издателство „Захарий Стоянов”, което и до днес е най-ревностният издател на знаменития български учен философ и мислител, един от големите  ни интелектуалци.


◊ ЗА КНИГАТА

„Написаното от ст.н.с. Мария Динкова е четиво, което със специфична стилистика те привлича и потъваш в голямата тема за жизненото и общественото поведение на ерудираната личност. Завладяващо е усещането за досег със силен интелект, надарен с достойнство и воля за вярност на социална и духовна кауза. Той се „вписа честно във времето” не само с блестящите си трудове и ораторската артистичност в университетските аудитории, а и с поведение, чуждо на съблазните, които животът понякога предлага.” – писа доц. Лиляна Андреева.

„Това не е белетризация на паметта. Чрез знакови факти от биографията на своя дългогодишен приятел Исак Паси, авторката изгражда точна представа за житейския му стил и нравствените „натрапливости”, които го утвърждават като един от безспорните авторитети на нашето време. Безизкусната повест за рижия Професор ни връща към времената, когато в университета и обществото имаше авторитети, а не светски знаменитости. Авторитети, родени сред купища книги, не знаменитости, изфабрикувани от медиите.” - написа вестник „Култура”.

В книгата са вградени перипетиите на философа Исак Паси с институциите.  Не може да се пропусне забележителната му реч през Общото събрание на Философския факултет на Софийския университет от 1993 г., когато големият учен защити преподавателите от „закона Панев” и навъдилите се „паневци”.


Автор:
Издателство Захарий Стоянов
Публикация:
05.12.2012 г. 13:54
Етикети:
премиера на книгаИсак ПасиИздателство Захарий Стоянов
Vita activa
Повест за Исак Паси
Мария Динкова
Посетено:
1519
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15997-predstavyane-na-povest-za-isak-pasi-vita-activa-ot-mariya-dinkova