Издания / премиери

Премиера на стихосбирката "Небехранилище" - избрано от Осип Манделщам

Класическа руска поезия от ХХ век

Премиера на стихосбирката "Небехранилище" - избрано от Осип Манделщам


◊ ПОКАНА

Заповядайте на премиерата на двуезичното издание с избрани стихове на Осип Манделщам "
Небехранилище", в превод и с илюстрации на Владимир Морзоханов.

Премиерата ще се състои на 3 декември, понеделник, от 18 часа в зала 1 - Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Поетичната сбирка ще представят литературната историчка проф. Магдалена Костова и редакторката гл. ас. Доротея Табакова, а стихове ще чете актьорът Богдан Глишев.

Изданието е под патронажа на Фондация „Михаил Прохоров” и Програмата за подпомагане на преводите на руска литература ТРАНСКРИПТ.


◊ ЗА АВТОРА

Осип Манделщам е роден в нощта на 2 януари 1891 г. във Варшава. През 1897 г. семейството се заселва в Санкт Петер­бург. Понякога О. М. е възприеман като интуитивен, ирационален, сюрреалистично-хаотичен поет. Вярно е само първото твърдение. Действително до голяма степен интуитивно поетът изгражда в произведенията си здрава и цяла смислова верига, макар да осветлява само отделни брънки от нея. Въпреки това мисленето на Манделщам не е линейно, а многопосочно-пространствено.

Става дума за живо смислово пространство – дълбоко, плътно и богато, в което отделните ядра са свързани с многоброй­ни, разнообразни, разнопосочни връзки. С такива връзки, със силите на при­вличане и отблъскване, той е свързан и с явленията от живота, и с културния контекст, и с културното наследство. Осип Манделщам не е интелектуален склададжия: ерудицията му не е разпределена по удобни рафтчета и чекмедженца, а е в непрекъснат процес на растеж, зреене, плодене – съединена, неотделима от реалния жизнен опит. Върховната етическа отговорност за осъществявано­то в човека, в поета развитие на света доминира в цялото му творчество.

* * *

Има вълшебства без поквара –
възвишен строй, глъбинен мир,
далеч от звънкия ефир
от мен прикътаните лари.

Добре им нишите измил,
в часа на залезите зорки
аз своя слух съм за възторга
на тишината им разкрил.

Какви свенливи правила,
какъв дял куклен определят
с прохладната си, крехка прелест
изваяните им тела!

Друг бог не трябва да поглеждаш:
със теб са като равни те
и може, щом ти се доще,
грижливо да ги пренареждаш.

1909




Автор:
Организаторите
Публикация:
28.11.2012 г. 22:37
Посетено:
1731
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15940-premiera-na-stihosbirkata-nebehranilishte-izbrano-ot-osip-mandelshtam