Издания / премиери

Представяне на романа "Седмата среща" от Хербьорг Васму

Съвременна норвежка литература

Представяне на романа "Седмата среща" от Хербьорг Васму


◊ ПОКАНА

Посолството на Кралство Норвегия,
Издателство „Хемус Груп“,
Книжен център „Гринуич“

Ви канят
на

представянето на романа „Седмата среща“ от норвежката писателка Хербьорг Васму,
преведен на български от Надежда Станимирова

За романа ще говори Елизария Рускова, литературовед

Със специалното участие на актрисата Меглена Караламбова

29 ноември, четвъртък, 18.00 ч.
Книжен център „Гринуич“, бул. „Витоша“ № 37

Събитието е в рамките на Дните на скандинавските литератури.


ЗА КНИГАТА И АВТОРА

„Седмата среща“ едно от най-интересните произведения на най-новата литература на Норвегия. Основна тема в него е любовта, която носи повече изпитания, отколкото радости на силните и независими личности. Главната героиня в „Седмата среща“, Рут Несе, е художничка, чиито изложби в бляскавите столици на модерния свят, нейният успех и слава, не могат да приглушат спомените от детството и ранната й младост в коренно различни условия, нито да я принудят да прави компромиси във  връзката си с мъж, за когото не е лесно да я следва в пътя й към все по-високи върхове в изкуството…
 
Издаден през 2000 г., „Седмата среща“ зае подобаващо място сред романите на Хербьорг Васму, вече над 15 на брой и преведени на 26 езика. Сред тях се открояват т. нар. трилогия за Тура („Къщата със сляпата веранда“, 1981, „Смълчаната стая“, 1983, „Наранено небе“, 1986), „Книгата на Дина“ (1989), „Наследството на Карна“ (1997), „Бягството от Франк“ (2003), „Чаша мляко, моля“ (2006), „Сто години“ (2009).
 
Хербьорг Васмо е удостоена с престижни норвежки и чуждестранни отличия. През 2005 г. тя посети България, за да участва в конференция в Софийския университет, посветена на независимостта на Норвегия.

Българското издание на книгата е подготвено от издателство „Хемус Груп“ с редактор проф. Вера Ганчева. Преводът е дело на младата преводачка Надежда Станимирова, магистър скандинавист, а за корицата е използвана картината „Малка история“ на известната съвременна норвежка художничка Хирсти Гротмол.



Хербьорг Васму (род. в 1942 г.) е една от най-големите норвежки писателки днес. Авторка е главно на романи, повече от 15  и преведени на 26 езика, някои са екранизирани с голям успех. Героинята в „Седмата среща“, художничка с международна известност, съумява да остане вярна на себе си и на своето изкуство въпреки превратностите на живота.

Автор:
Иван Тенев, Посолство на Кралство Норвегия
Публикация:
26.11.2012 г. 21:23
Етикети:
премиерароманнорвежка литература
Дни на скандинавските литератури
Надежда Станимирова
Хербьорг Васму
норвежка писателка
Седмата среща
Издателство Хемус Груп
Посетено:
1505
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15918-predstavyane-na-romana-sedmata-sreshta-ot-herbyorg-vasmu