Издания / премиери

Премиера на книгата "Балкански скици" от Тодор Кожухаров

Сборник с мемоарни разкази за войните, които България води в началото на 20. век

Премиера на книгата "Балкански скици" от Тодор Кожухаров


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на книгата “Балкански скици“ от Тодор Кожухаров

На 28 ноември, сряда, от 16.30 ч.
във Военноморски музей - Варна

Сборникът „Балкански скици“, издание на ИК „График“, съдържа представителна подборка от военната проза на писателя и е илюстрирана с картини на известни наши художници-баталисти – Борис Денев, Константин Щъркелов и др. Съставителството и редакцията е дело на доц. Людмила Стоянова. Тя и актрисата Петя Георгиева ще представят книгата заедно с кратка дигитална презентация за житейския и творчески път на Тодор Кожухаров.

“Балкански скици“ - книгата, чиято премиера ще бъде на 28 ноември във варненския Военноморски музей, е своеобразна литературна летопис на войните, водени от България в началото на 20. век. Тя съдържа мемоарни разкази, очерци и есета, създадени няколко години след приключването на Световната война, когато раните все още не са зараснали, но времето вече е започнало да превръща преживените драматични събития в история.


◊ ЗА АВТОРА И КНИГАТА

Авторът, Тодор Кожухаров – голям български журналист, блестящ писател-баталист и активен общественик, е роден през 1891 г. в Сливен. Възпитаник е на Военното на Н. В. Училище в София. В 32-рия специален випуск на училището височайш негов съвипускник е престолонаследникът Борис и това впоследствие ще му осигури неформален достъп до Двореца. През трите войни от началото на века е артилерийски офицер – командва батарея в защитавалия през 1912-1913 г. Пашмакли (Смолян) легендарен 3-ти планински артилерийски полк, участва в щурмуването на Чаталджа и Одрин, а в 1915–1918 г. в състава на 6-ти (5-ти?) артилерийски полк воюва и за освобождението на Македония. От фронта, където се е бил храбро, воден от неповторимия патриотичен дух и идеализма на времето, младият човек се завръща като кавалер на три ордена за храброст, включително “Св. Александър с мечове”, но остава за цял живот военноинвалид. След демобилизацията записва право в Софийския университет, като едновременно сътрудничи на авторитетния национален всекидневник „Слово“, а от 1926 до 1944 г. е и негов директор.
   
Пътят на Кожухаров като политик тръгва от сформираното от Ал. Греков надпартийно обединение Народен сговор и го отвежда на два пъти до поста министър на пощите и съобщенията и четири пъти в българския парламент. Като депутат от XXV Обикновено народно събрание, одобрило договора за присъединяването на България през Втората световна война към Тристранния пакт, той е осъден на смърт от т. нар. Народен съд на 1 февруари 1945 г., въпреки че не е присъствал на фаталното заседание и не е гласувал договора. Присъдата е изпълнена веднага.
   
В мемоарен разказ за военновременните си години Тодор Кожухаров с шеговита самоирония се самоопределя като “единственият фейлетонист между офицерите и единственият артилерист между фейлетонистите”. От “забравеното” му (всъщност инкриминирано) литературно наследство във всеки случай с особено внимание следва да се отнесем към внушителната поредица негови сборници  с военни разкази, спомени и фейлетони: “Военни разкази” и “Из записките на един офицер” (1921), “Еднодневки. Сборник разкази” (1926), “Под развети знамена. Разкази” (1932), “Военни силуети” (1940), “Разкази и фейлетони” (1940). Те излъчват преклонение пред храбростта и мъжеството на българското войнство. Центрирани са около малко разисквана в художествената ни проза тема: удивилия света героизъм на българските войници и офицери във войните за национално обединение  от началото на миналото столетие. Писателят впечатляващо разказва за изтласкването на вековния поробител от планинските хребети край Чепеларе, Ахъ-Челеби (Смолян), Даръ-дере (Златоград) и  населените с българомохамедани южни склонове на Родопа, гледащи към Бяло море. Възторжено, но и с мек хумор, перото му фиксира победоносния демарш на нашите полкове през Ксанти, Серес, Дедеагач и Драма до  Кавала и Солун. С кинематографична релефност са представени напрегнатите сражения в Югоизточна Тракия при Одрин, Булаир и Чаталджа. С блестящ – зрим и сетивен – стил и с фин психологизъм се отличава и хрониката за изпитанията на българския боен дух по огнената фронтова линия в Западна Македония и Сърбия през Междусъюзническата и Първата световни война. 
   
Удивително е движението, широката амплитуда, в която се променя емоционално-изобразителната перспектива: от усмихнатото шаржиране в разказите за дебаркирането  на дивизиите на „сухоземните шопи“ в Солун върху бордовете на съюзнически кораби в самото начало на  Балканската война до покъртителния трагизъм в описанието на сурови фронтови сцени от  Световната... Както е присъщо на родените таланти, Кожухаров с лекота сменя естетическите регистри – от романтично-героичното, през разтърсващо трагичното до... битово-комичното. Трогателно човечни или забавно развеселяващи войнишки истории стоят  в добре промислено съседство с потресно жестоки батални сюжети, всички еднакво заети с развенчаването на  парадния милитаризъм и фокусирани в последна сметка върху голямата трагедия на войната.

“Нека оставим на художниците-баталисти да рисуват парадния блясък на атаките, а ние, простите войници, сме длъжни да говорим истината.“ – така в разказа „Пленници“ резюмира идейно-естетическото си кредо Тодор Кожухаров. Във военните му творби диша натуралистичната “окопна правда”. Те печелят с желязната сила на фактите и заради автобиографичната им основа   със сигурност ще привлекат днешния читател, склонен да издига в култ документалността. Хроникьорската вярност към обективността и  духа на документализма обаче ни най-малко не отнема от литературно-художествения заряд на разказваното. То никъде не деградира до обективисткото –  историографско, дневниково или журналистическо описание. Не губи „литературното си вещество“, художествено-емоционалната си наситеност, способността да вълнува естетически...





√ Очаквайте разкази от книгата на Т. Кожухаров "Балкански скици" в Електронно списание LiterNet!
Автор:
ИК "График"
Публикация:
25.11.2012 г. 17:49
Етикети:
ВарнаВоенноморски музейпремиера на книгаразказимемоари
разкази за войната
военни писатели
военни разкази
Тодор Кожухаров
ИК График
Балкански скици
Посетено:
2348
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15907-premiera-na-knigata-balkanski-skitsi-ot-todor-kozhuharov