Издания / премиери

Премиера на книгата "Театър и музика. Спомени и анализи" от проф. Светозар Донев

Проф. Светозар Донев разказва за своя богат творчески път

Премиера на книгата "Театър и музика. Спомени и анализи" от проф. Светозар Донев


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на книгата "Театър и музика. Спомени и анализи" от проф. Светозар Донев

„Театър и музика. Спомени и анализи” е нарекъл своята книга проф. Светозар Донев, което издателство „Захарий Стоянов” пусна на книжния пазар преди няколко дни.

Книгата ще бъде представена на 27 ноември (вторник) от 17 часа в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.


Светозар Донев
е известен преди всичко като режисьор постановчик на оперетни и оперни спектакли. Сега, застанал срещу белия лист, той се чувства изолиран и ненужен, за да напише: „Един режисьор с 250 постановки на драми, опери, оперети, мюзикъли, когато няма сцената с артистите, хора, балета и оркестъра е като скулптор, когото не допускат в ателието му до материала, с който вае идеите си.” Пък в противовес на това настроение има какво да разкаже на читателите за своя богат творчески път. Малцина знаят, че Светозар Донев е завършил ВИТИЗ (тогава Държавното висшето театрално училище), където негови преподаватели са Георги Стаматов, Н. О. Масалитинов, Вл. Трендафилов, Д. Б. Митов, Л. Тенев, Ст. Каракостов и др. Сетне е един от създателите на драматичния театър в Стара Загора, работи и в театрите в Бургас и Русе. Но от малък е свързан с Музикалния театър в София, където като дете на диригент общува с известни оперетни артисти, дори участва с малки роли в детски представления. И не е случайно, че рано изоставя драматичния театър, за да се отдаде изцяло на „сценичната музика”.


В КНИГАТА

Ето част от размислите на проф. Светозар Донев за любимия му жанр: „Оперетата е малка опера. И още по-точно малка комична опера е оперетата. Но в този театрален жанр навлизат във времето и с развитието му все нови и нови елементи от драмата, операта, балета, водевила, и модерните за всяко време шлагерни теми и танцови ритми. В истинския оперетен спектакъл тези жанрови съставки се синтезират органично от съвместната работа на режисьора, диригента, художника и хореографа чрез човека артист.” „Човекът артист” разказва и за работата си в Софийската опера, в ДО „Театър и музика”, за международните оперни конкурси, за метаморфозите в музикално-сценичните жанрове, за  световните турнета на Оперетата, за преподавателската си работа в Музикалната академия. Навсякъде неговата дейност се докосва до известни творци, за които Светозар Донев разказва топло, с уважение. Книгата завършва с няколко портрета на личности от тройката, която с своя опит, култура и мъдрост е оказала изключително влияние върху него – Драган Кърджиев, Мими Балканска и Херберт фон Караян. Изданието е спечелило конкурс на Министерството на културата.


Автор:
Издателство "Захарий Стоянов"
Публикация:
24.11.2012 г. 20:57
Посетено:
1834
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15902-premiera-na-knigata-teatar-i-muzika-spomeni-i-analizi-ot-prof-svetozar-donev