Издания / премиери

Представяне на "Антологии и канон: антологийни модели на българската литература" от Биляна Курташева

Отношението между правенето на антологии и формирането на канона на българската литература

Представяне на "Антологии и канон: антологийни модели на българската литература" от Биляна Курташева


◊ СЪБИТИЕТО

20 ноември, вторник, 18 часа
Унгарски културен институт, ул. „Аксаков“ 16


Представяне на книгата на Биляна Курташева „Антологии и канон: антологийни модели на българската литература” (Издателство „Просвета”, София, 2012)

За книгата ще говорят проф. Михаил Неделчев и доц. д-р Бойко Пенчев.


ЗА КНИГАТА

Книгата на Биляна Курташева „Антологии и канон: антологийни модели на българската литература” изследва отношението между правенето на антологии и формирането на канона на българската литература, отговаряйки на въпросите: Как изглежда българската литература и формирането на канона й през призмата на нейните антологии? Кои са „антологийните прагове“ и има ли „война на антологиите“? Кога подборът и представянето на автори и текстове в „сборни книги“ е индивидуален артистичен жест и кога фокусира властови енергии на Държавата и Академията? Кои пишещи жени (не) са допуснати там? Доколко преводните антологии са „канон за износ“?

В центъра на изследването са класически образци на П. П. Славейков, Г. Милев, Ив. Радославов, наред с малко познати сборници от типа „Вечеринки и утра“, тематични, паметни, войнишки и др. Една антологийна история на българската литература от възрожденския блян по антология до първите ОФ-сборници след 1944 г., четени през актуалния теоретически опит днес.

Автор:
Издателство "Просвета"
Публикация:
17.11.2012 г. 13:40
Етикети:
издателство ПросветалитератураБиляна КурташевакнигаПредставяне
Антологии и канон: антологийни модели на българската литература
Посетено:
1312
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15845-predstavyane-na-antologii-i-kanon-antologiyni-modeli-na-balgarskata-literatura-ot-bilyana-kurtasheva