Издания / премиери

Премиера на "Мрежата на Катерина" от Бистра Чолева-Лалева

Съвременна българска проза

Премиера на "Мрежата на Катерина" от Бистра Чолева-Лалева


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Жанет 45" и Бистра Чолева-Лалева ви канят на
премиерата на книгата "
Мрежата на Катерина"

На 16 ноември от 19:00
в Галерия "Suspacious", ул. "Шести септември" 13, София.

 
◊ ЗА АВТОРА

Бистра Чолева-Лалева завършва Предучилищна педагогика и Български език и литература в СУ „Св. Климент Охридски“ (1990) и Свободна актьорска школа (1993).

През 2005 г. се дипломира в Магистърска програма „Артистични психо-социални практики“ към НБУ. От 1996 г. работи в социалната сфера, използвайки артистични средства. Участва в Програма „Изкуство за социална промяна“, Център за култура и дебат „Червената къща“ и Европейска културна фондация. През последните години работата ѝ е предимно в сферата на сетивен театър – тренинги, представления, проекти. Председател на Сдружение „БИВЕДА“ за изкуство и образование.

В момента живее в Германия. Омъжена, с две деца.


◊ ЗА КНИГАТА

Своята мрежа тези толкова различни (и толкова много!) на пръв поглед жени плетат с една от най-крехките и същевременно една от най-устойчивите материи: с гласовете си.
. . .

Текстът говори за универсалността на изкуството да бъдеш жена. Това подсказва, че има потенциална широка публика, без да е предприемал някакъв излишен флирт с нея.
Борис Минков


В книгата на живеещата в Германия Бистра Чолева-Лалева се преплитат и разплитат монолозите на много жени у нас и по света. Неин център е писателката Катерина, около която расте читателска, слушателска и най-вече приятелска мрежа от признания и споделяне на трудното за казване, на финес без претенция, на драматизъм мимоходом. Героините на авторката чакат своя ред пред неумолимо забързващата машина на времето, пред невидимата кланица на всекидневието. А тя може да бъде, ако не възпряна, то поне омаломощена чрез писане. Да осмислиш себе си, докато пишеш писмо на друг, докато се обръщаш към него, търсейки малкото оставаща светлина и поетичното си утешение.Стилът на „Мрежата на Катерина” е непредвзет, енергичен и същевременно изящен, свеж и бистър – и ни изпълва с очаквания за втората й книга.
Марин Бодаков
в. Култура, бр. 31 (2693), 21.09.2012


Автор:
Организаторите
Публикация:
16.11.2012 г. 11:36
Етикети:
Посетено:
1551
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15837-premiera-na-mrezhata-na-katerina-ot-bistra-choleva-laleva