Издания / премиери

Премиера на романа "Рай" от Радослав Гизгинджиев

Дебютна книга на младия режисьор Радослав Гизгинджиев

Премиера на романа "Рай" от Радослав Гизгинджиев


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на романа "Рай" от
Радослав Гизгинджиев
 

На 21 ноември от 18:30 ч.
в Арт галерията на МОЛ Галерия Пловдив

На 30 ноември от
19:00 ч.
в Арт клуб "Таралеж" -
гр. Велико Търново


◊ ЗА АВТОРА

Някои го наричат „камъкът, който преобръща кантара“, а други - „Преследвачът на Времето“. А неговият псевдоним е Hemiceratoides Hieroglyphica (вид нощна пеперуда, която се храни със сълзи на птици). Неговото име е Радослав Гизгинджиев.

Радослав Гизгинджиев е завършил кинорежисура в класа на Дочо Боджаков, завършващ и Славянска филология във Велико Търново. Сценарист и режисьор на множество визуални проекти, сред които и филмирания разказ на Елин Пелин „Изпуснати думи“, чиято главна роля се изпълнява от Койна Русева (2011).

Привлича вниманието със своите текстове на голямата аудитория с проекта „Страници от Рая“. „Страници от Рая“ ражда романа „РАЙ“, който от броени дни е вече на пазара.

Писателят Стефан Кръстев пише ревю за „РАЙ“, което започва така: „Като че ли потопено в кръв, пияно от любов перо е изписало с болезнена нежност книгата. Страстна и мъдра едновременно. Като че ли попадаме в разума на непозната вселена, където хаосът придобива ред, блъскането и бягането на квантите заприличва на една внушителна, спираща дъха архитектура...“

• На 21 ноември от 18:30 ч. ще е първото представяне в гр. Пловдив, което е замислено по един достатъчно ексцентричен начин, който да отрази това, което иска да даде автора чрез книгата си – Магията на Живота. Огромно пространство ще бъде залято от листи с неговите текстове. Събитието ще се състои в АРТ галерията на МОЛ Галерия Пловдив. Следващото представяне на книгата предстои на 30 ноември в гр. Велико Търново в Арт клуб "Таралеж" от 19:00 ч.

Актьорът Стефан Иванов ще сложи началото с пърформанса „Въведение в Рая“ по текст и режисура на Гизгинджиев.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГАТА

Авторът на „РАЙ“, коментира книгата си по този начин:

„Когато прочетете тази книга и ви попитат за какво се разказва – всеки би отговорил нещо различно. Ако питате мен, това е книга за свръхестествеността на всичко, което сме приели за естествено. Това е книга, която припомня, че душата ни е природна стихия. Всяка мисъл, дума, движение, прегръдка, гняв, страст -  променя света. Аз не показвам нов свят, а нова визия за света, в който живеем. И колкото повече се вглеждам в него, все по-мистичен го усещам. И това усещане го наричам РАЙ.“

Книгата е плетеница от десет истории, които няма да оставят нито един безучастен читател. Голямата и страшна любов. Дарбата и проклятието на таланта. Бягството от миналото. Белезите ни от живота. Страстта към автентичността ни и бясното търсене на логика. Истории, които безпощадно стържат съвестта ни от искреност и дори заявява, че „чудовищата в нас съществуват“. Чувствителността на всичките персонажи граничи със свръхестественото. Всяка една отделна история създава историята на останалите. А това, което ще е най-интересното за самият читател е, че авторът го прави част от тези истории, не толкова метафорично, колкото буквално. Авторът  вплита книгата „РАЙ“ в самия сюжет.  А самият читател се явява човекът, който може да продължи или промени историята й.

Все някога трябваше да дойде и времето на изненада с романа „РАЙ”, който ще помете неискреното изкуство и страстно ще грабне сърцето ви. Тази книга е за екстремните читатели, които не се страхуват да се надвесят над всичките лица на живота. Ужасяващо, мистично, страстно и изключително мъдро четиво.

Когато усетите, че се стичат сълзи, докато четете тази книга – плачете, затворете книгата и плачете колкото можете. Уверявам ви, че всичките сълзи ще ви изчистят от „цялото натрупано страдание” през тези години.

И както казва авторът:

„Ще простите на болезненото минало. Ще се освободите от страховете си за бъдещето и така ще се потопите в настоящето, че никога няма да излезете от него.”

И ако чувствате, че тази книга трябва да е ваша, значи вече ветровете на „РАЙ“ са ви застигнали.

Романът няма да стопи ледовете в сърцата ви, а ще ги смели и ще ги превърне в сняг!


Автор:
Аспарух Станков
Публикация:
15.11.2012 г. 00:46
Посетено:
2764
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15824-premiera-na-romana-ray-ot-radoslav-gizgindzhiev