Издания / премиери

Представяне на "Управление на риска в сигурността" на Юлий Георгиев

Първото заглавие от новата поредица "Матрицата отвътре"

Представяне на "Управление на риска в сигурността" на Юлий Георгиев


◊ СЪБИТИЕТО

ИК "Изток-Запад" има удоволствието да ви покани на представянето на книгата "
Управление на риска в сигурността" на Юлий Георгиев

Н
а 15 ноември (четвъртък) от 11.00 часа в пресклуб София-прес на ул. „Славянска” 29, етаж 7.

Изданието за първи път свързва теорията на риска с принципите, процесите и механизмите в институциите като част от общия национален потенциал за ефективно осигуряване и гарантиране на националната ни сигурност. Книгата описва проблемите, свързани със сигурността и управлението на риска в България, предлагайки техните конструктивни решения.


◊ КНИГАТА

Какви са рисковете за националната сигурност?

За първи път, при това – в изключително подходящ момент, в България се появява книга, която дава отговор на потребността на обществото от пълноценни знания за това как да се справя с рисковете и заплахите в съвременния свят. „Управление на риска в сигурността” (ИК „Изток-Запад”) на Юлий Георгиев въвежда читателите в модерната теория на риска, като я свързва със сферата на сигурността, с което провокира много въпроси към официалните институции.

Все по-често се оплакваме, че живеем в размирни времена, в които не се чувстваме сигурни и редовно задаваме въпроса: Достатъчно защитени ли сме днес? Една от основните човешки потребности, изложена в известната пирамида на Ейбрахам Маслоу, е тази за сигурността. Тя заема почетната втора позиция, изместена единствено от най-базисните потребности – физиологичните. Най-вероятно това е една от основните причини да се вълнуваме толкова силно от темата за сигурността и да изпитваме страх, когато животът и здравето ни са изложени на риск. „Управление на риска в сигурността” описва проблемите, свързани със сигурността и управлението на риска в България, предлагайки техните конструктивни решения.

Теорията на риска започва да се прилага в масовото управление във всички области на обществения живот в развитите демократични страни и системите им за сигурност от края на XX и началото на XXI век. Тя е една сравнително нова теория, като у нас процесът на управление на риска е внедрен в целия публичен, а до голяма част и в непубличния сектор с цел хармонизиране на законодателството ни с това на държавите-членки на ЕС и НАТО преди няколко години. От всички институции от сектор „Сигурност“ в България най-голямо внимание на управлението на риска отделя армията. Тази модерна управленска концепция, чиято полезност е безспорна, дава изключителни възможности за наблюдение и въздействие върху средата за сигурност. Тя мотивира към по-всеобхватно и активно отношение към проблемите в обществото, към непрекъснато съобразяване и реакция спрямо негативните въздействия на съществуващите многостранни рискови фактори, условия и обстоятелства в действителността... Книгата е предизвикателство към експертната общност и институциите в сферата на националната сигурност. Изданието за първи път свързва теорията на риска с принципите, процесите и механизмите в институциите като част от общия национален потенциал за ефективно осигуряване и гарантиране на сигурността на страната.

„Управление на риска в сигурността” е първото заглавие от новата поредица "Матрицата отвътре".


◊ ЗА АВТОРА

Авторът Юлий Георгиев е бил контраразузнавач и директор на Националната служба за сигурност в периода 1995–1997 г. Председател е на УС на Фондация „Риск мениджмънт институт – България“. Георгиев е хоноруван преподавател в УНСС по „Управление на риска в сигурността“ и „Международна и национална сигурност“. Автор е също на книгата „Българските специални служби с поглед към обединена Европа“, която излиза от печат през 2000 г.

Новата му книга е своеобразен експеримент – тя ни въвежда в модерната теория на риска, като я свързва със сферата на сигурността: нещо, което се прави за пръв път така систематично. За едни тя е истински пътеводител в тайните на специалните служби, дипломацията, армията и полицията, който ще ги преведе и по тихите коридори на висшата държавна власт, за други – учебно помагало по риск мениджмънт за националната сигурност.

Автор:
ИК "Изток-Запад"
Публикация:
14.11.2012 г. 21:46
Етикети:
представяне на книгасъвременно обществоИК Изток-Запад
Юлий Георгиев
Управление на риска в сигурността
Посетено:
1717
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15822-predstavyane-na-upravlenie-na-riska-v-sigurnostta-na-yuliy-georgiev