Издания / премиери

Нов брой на списанието за литература и изкуство „Брод”

Какво знаем за 1962-ра и за „Сърдитите млади поети” в Русе?

Нов брой на списанието за литература и изкуство „Брод”


◊ КАКВО ЩЕ ПРОЧЕТЕТЕ В БРОЯ

Излезе от печат новият брой на списанието за литература и изкуство „Брод”, което се издава от едноименното сдружение в Русе. В него читателите ще открият поезия от Владимир Луков, Найден Вълчев, Пламен Атанасов, Александра Костадинова и съвсем младата Алиса Брусовска, откъс от първия роман на русенския автор Александър Неделчев и разкази на поетесата Мира Душкова. Интерес представлява мащабното изследване за живота и нравите в Русчушкия санджак отпреди няколко века на историчката Теодора Бакърджиева, част от което списанието публикува. Бакърджиева разказва увлекателно за браковете, разводите, религиозните обичаи на различните етноси, за възпитанието на децата и всичко останало, което е съставлявало многоцветната картина на битието на българи, турци, арменци, евреи и цигани в Русе в миналото.

„Брод” представя носителите на тазгодишната награда „Светлоструй” от конкурса за извънстолични автори, който провежда на всеки две години читалището в село Щръклево, където е бил издаван уникалният селски литературен вестник „Светлоструй”. Списанието публикува стихове на поетесата Димитрина Равалиева и проза на белетристите Петър Денчев и Калин Василев. В рубриката „Нагоре по реката” могат да се прочетат стихове на поетесата Дария Жилич и есеиста Борис Грегорич от Загреб в превод на Димана Митева, а в рубриката „Находка” са публикувани разкази на дванадесетокласниците от Гимназията за европейски езици в Русе Гергана Тодорова, Цветомила Попова и Цветан Ганев. Впечатлява белетристиката на Надя Кънева от рубриката „БРОД abroad”, както и „Реквиемът за мъртвите поети” на Живодар Душков. Както винаги, в раздела „Книжарница” „Брод” прави преглед на новоизлезли книги на български и чужди автори.

Специален акцент в броя е публикацията, посветена на явлението „Сърдитите млади поети” в Русе, от появата на което на 1 декември 2012 г. се навършват 50 години. Авторът на изследването Нели Пигулева разказва за сборника „Поетическо вероизповедание”, издадена през 1962 година със стихове на 10 млади поети и за разгрома на литераторите след гневната реакция на Никита Хрушчов на авангардистката изложба на художници в Съветския съюз и речта на Тодор Живков през април 1962-ра. Списанието публикува  факсимиле на русенския сборник с „прокламацията” на „сърдитите млади поети”, нарекли себе си така по аналогия със „сърдитите млади хора” в Англия, извадки от разгромния партиен доклад на съвещание в Русе, днешни спомени на някои от поетите, участвали в сборника и подложени на свирепи рестрикции след това.

Автор:
Нели Пигулева
Публикация:
13.11.2012 г. 19:12
Етикети:
награда Светлоструйсписание за литература и изкустволитературно списание
сърдити млади поети
русенско списание
списание Брод
Посетено:
1531
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15814-nov-broy-na-spisanieto-za-literatura-i-izkustvo-brod