Издания / премиери

Представяне на стихосбирката "Кръв по клавишите" и романа "Емигрантът"

Литературни срещи с Диана Маркова и Владо Любенов

Представяне на стихосбирката "Кръв по клавишите" и романа "Емигрантът"


◊ ПОКАНА

• ИК "Жанет 45" и Литературен клуб Spirt and Spirit – Пловдив
представят

"Кръв по клавишите" от Диана Маркова

Редактор Калин Терзийски
Оформление Румен Жеков

13 ноември (вторник) от 19.00 ч.
Пловдив, Клуб „Петното на Роршах", ул. „Йоаким Груев” 36
. Със специалното участие на Ивана Генова и Калин Терзийски


За книгата: "Най-често думите играят ролята на суха плява. Имам предвид – в нашето време. Веят се по вятъра и замърсяват и бездруго прашната атмосфера. Думи, думи, думи... Хората са прекалено много и думите им са прекалено много, и това ги прави някак си незначителни и задушаващи – като прашинки. Но понякога се явява човек, носещ в себе си особен вид сечиво. Огниво. Запалка или някакъв друг вид искрометно приспособление. Душата си примерно. Някакъв особен вид душа. И този човек може с някакво незабележимо движение да запали целия тоя куп плява от думи. И да лумне най-величествен огън. Този, който може да подпали сухата плява с огъня на великото си сърце и искрометната си душа, аз наричам Поет. Диана Маркова е Поет. Вълнувам се, когато чета стихотворенията й. На едно или две от тях се разплаках, а аз съм възрастен и сух мъж. Както и да е. Нека гори, нека свети в нощта." Калин Терзийски


За автора: Диана Маркова. Като дете съм яла кисело мляко и праскови с удоволствие, така пише в тефтера на мама. Ученическите ми години минаха в бедност и опознавателен екстровертизъм към продуктите и хората. Забавлявах се с това. През първите години на студентството си загубих моралната си непорочност, а и себе си като цяло, което ме прати в психиатрия. Опитах всичко, за да се намеря и се намерих. Но дребни коренчета страх от това да не забравя какво и коя съм, останали посадени надълбоко в душата ми, треперят при всяко леко губене на почва. Сега живея чрез и за да трупам позитиви. Сърцето ми е двуместен автомобил – на шофьорската седалка стои дебелакът – настоящата любов, а до него е тънката сянка от миналото – старата любов. Моторът – любовта ми – храни дебелака, който пълнее и постепенно смачква сянката. Скорпион съм, бял или черен, с четири единици в рождената дата. Понякога са ми достатъчни чаша вода и хубаво време, които да изживея на терасата. Под хубаво време разбирам есента. Мечтая никога да не боледувам от нещо по-сериозно, от грип без усложнения.


• ИК "Жанет 45", Културен център-музей Тракарт – Пловдив и Библиотека "Родина" – Стара Загора
представят романа


Емигрантът“ от Владо Любенов

Редактор
Христо Карастоянов 
Оформление Димитър Келбечев
 
Пловдив
14 ноември (сряда) от 17.30 ч.
Културен център-музей Тракарт, Подлез Археологически
Представя: доц. Владимир Янев
и
Стара Загора
15 ноември (четвъртък) от 17.30 ч
Регионален исторически музей - Антична улица, бул. „Руски" № 42
Представя: Мария Донева
Вход свободен


За книгата: „Това е един задъхан разказ за трескавото лутане между тук и там, между отсам и отвъд; разказ за непрекъснато заминаване и за вечното завръщане... Във времето, когато се кълнем, че уж Родината е там, където си, се оказва, че емигрантът е навсякъде емигрант. Но странно: „Емигрантът” не е мрачна история! Тук няма „отрицателни” герои, а пък „положителните” не са нито свръхгерои, нито ангели, нито дори мъченици... Защото всъщност истинският герой в тази книга е добротата. А според автора добротата е същинската нормалност.”
Христо Карастоянов

„Емигрантът” е роман за човешката безизходица, че там, където ни няма, е по-хубаво, отколкото където сме. И втората илюзия – че можем да управляваме съдбата си. Точно тази увереност тласка Владо към дъното на живота. Парадоксалното при него е, че именно крахът на илюзиите е което го спасява. На практика, това е историята на едно безкрайно лутане от една надежда към друга. Митарствата на човека се превръщат в митарства на душата. И само едно обстоятелство си остава постоянна величина – Владо си остава човечен до неадекватност. Романът се намира в много силно емоционално поле.” Тодор Каракашев


За автора: Владо Любенов е ново име в съвременната българска проза. Доказал се с неповторимия си стил в поезията, авторът сега се изявява и като разказвач. Негови разкази и стихове са публикувани в „Капитал“, „Труд“, „Сега“, „Пламък“,  „Литернет“, „Литературен свят“. Има няколко издадени книги, между които „Селски нощи“, „Адвокати и пеперуди“, „Рокля за двама“ (разкази). За стиховете си е отличаван в национални литературни конкурси като „Славейкова награда“, „Награда на името на Христо Фотев“ и „Жени и вино“. „Емигрантът“ е първият му роман, с който ще се опита да достави удоволствие на читателите.



Автор:
ИК Жанет 45
Публикация:
13.11.2012 г. 13:14