Издания / премиери

Една от най-ценните книги в света ще бъде изложена в Сливен през 2013

Художествена галерия „Димитър Добрович” притежава книгата „Птиците на Америка” от Джон Одюбон

◊ СЪБИТИЕТО

Копие от книгата „Птиците на Америка” с автор Джон Одюбон – орнитолог и художник от САЩ, се  съхранява в Художествена галерия „Димитър Добрович” в града под Сините скали. Сливенци ще могат да се докоснат до нейния познавателен и художествен свят (от 435 броя цветни литографии на над 500 вида птици) през лятото на 2013 година, когато атмосферните условия ще позволят експонирането й при подходящи за хартията температури.


◊ ПОВЕЧЕ

Ценното достояние е притежание на града от 1973 г. благодарение на усета и усилията на един от първите директори на ХГ „Д. Добрович” - Петър Щилиянов, оставил диря с всеотдайността си и допринесъл за обогатяване на художествения фонд с ценни картини и предмети.

В периода между 1827 г. и 1838 г. става факт публикуването на оригинала, в четири части, в 200 екземпляра. Около 120 броя са се запазили в света, като на различни места съществуват и около 500 копия. В България те са 3 броя (извън „сливенското” две от тях са в Пловдив).

Почитателите на уникални книги ще бъдат респектирани от „параметрите” на ценното издание, някои сведения за което изложи директорката на Художествената галерия в Сливен, Даниела Ненчева. Книгата с цветните литографии на птиците, изобразени в „реален вид и големина”, тежи близо 10 кг, по размер се съотнася „с половин ръст на човек” - 1 м, като ширината й е 66 см, а цената на копие от изданието в четири части е близо 7 млн. долара.

Такава е била платена в началото на настоящата година на търг в Лондон от колекционер-любител на уникални книжовни ценности.

Съприкосновението с нея предстои като неповторимо изживяване за любознателните хора на Сливен.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.11.2012 г. 00:55
Етикети:
Сливенредки книги
скъпи книги
ценни книги
Джон Одюбон
Птиците на Америка
Посетено:
1170
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15803-edna-ot-nay-tsennite-knigi-v-sveta-shte-bade-izlozhena-v-sliven-prez-2013