Издания / премиери

Премиера на романа "Войник или Упование за обезсърчените" от Калин Терзийски

Съвременна българска проза

Премиера на романа "Войник или Упование за обезсърчените"  от Калин Терзийски


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Сиела"

Ви кани на премиера на

романа "Войник или Упование за обезсърчените"

от Калин Терзийски

14.11 (сряда) от 19.00 ч.
клуб СТУДИО 5, НДК, вход А3


◊ ПОВЕЧЕ ЗА РОМАНА

"Войник" е роман за израстването на мъжа. Двама приятели пътуват заедно из зимна България и си спомнят военната служба, която са изкарали заедно точно на ръба на новото време – 1988–1990-а. Двамата са на средна възраст – възрастта на обезсърчаването и колебанията. Пред тях има неясно бъдеще. Представители са на това поколение, което загуби всички стабилни ценности и устойчиви ориентири в живота си. И отчаянието винаги дебне зад гърба им – съвсем близо. Преживявайки премеждия, разговаряйки и спомняйки си, те стигат до основанията на своя живот. До идеята за смелостта и мъжеството – въпреки всичко. Смелостта, която не чака награда от живота, която е готова да се надсмее и над самия живот, за да го накара накрая сам той да тържествува. Над страха, отчаянието и безсмислието. Двамата приятели са истински Герои на нашето време, израстващи от собствената си пепел. В която, естествено, пробляскват и въглените на миналото. Търсенето им – на смелостта и на надмогването над отчаянието – минава през екзистенциализма, християнството и личния спомен, за да стигне до прости, изкристализирали житейски истини. Не случайно романът носи подзаглавие –  Упование за обезсърчените. Той е едно препускане през времето и през съдбите  – с търсене на нови устои за разклатения от бурите на съвремието Живот.

Но освен това – романът е и документ на последните 30 години – изпълнен с горчив хумор, лютива ирония и сладка тъга. Както и музиката на Дорс и Джими Хендрикс.

Автор:
Публикация:
10.11.2012 г. 16:41
Посетено:
1636
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15801-premiera-na-romana-voynik-ili-upovanie-za-obezsarchenite-ot-kalin-terziyski