Издания / премиери

Премиера на сборника с есета "Тълковен речник" от Юри Лазаров

Една особена книга, която не може да се напише от всеки

Премиера на сборника с есета "Тълковен речник" от Юри Лазаров


◊ ПОКАНА

Издателство "Сиела" и Юри Лазаров Ви канят на премиера на сборника с есета "
Тълковен речник", една особена книга, която не може да се напише от всеки.

Заповядайте на 07.11 (сряда) от 18.00 ч.
в книжарница Хеликон, хотел "България," бул. "Цар Освободител" 4


Въпреки че е роден в столицата, авторът предпочита да гледа пясъка край морето, острова Свети Иван, тревата в селския си двор, старата круша до старата си къща там, боровите гори по хълмовете. Там се чувства по-добре и той може на спокойствие да си играе с думите. Мечтата му е да превърне София във виртуален град - хем да знае, че го има, хем да е далече от него и да си общуват с приятелите там чрез интернет.

Юри Лазаров е роден през 1953 г. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски” и кинодраматургия във (тогава) ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Работил е в културните отдели на различни вестници и списания, както и в Министерството на външните работи. Близо 10 години е бил заместник генерален директор „Печатни издания” на БТА. Забавната му книга „Чичо Весо Облия (упражнения по стил)” (2006 г.), разказваща една история по различни начини за преживявания на къмпинг „Градина”, беше номинирана за литературната награда „Хеликон”. Между предишната му книга "Чичо Весо Облия" и "Тълковен речник" се случиха и се промениха важни неща. Неизменни останаха само пътят, морето, селският двор, семейството му и приятелите му. Та на тях Юри Лазаров посвещава тези препатени разкази.

Лазаров е настоящият председател на журито на наградата „Хеликон”.


◊ ЗА КНИГАТА

"Тълковен речник" е особена книга. Тя не може да се напише от всеки, колкото и грамотен и писмовен да е, но не може да се напише и на младини. Юри Лазаров е събрал вътре своя забележителен опит на дългогодишен журналист и ни поднася това с прекрасното си чувство за вкус, мярка, такт.

Може да научим безброй неща от тези кратки, оставящи привкус на тъга и мъжество есета. Що е джуган, каква е ролята на селските язовирчета, кои врабчета гнездят в носталгичните наблюдения на автора и какво е рекъл внукът на художника Кулев еди-кога си...

Но най-вече може да се порадваме на мъдрата и проницателна проза на този автор, който знае за живота хиляди важни подробности, ала знае и как да ги поднесе на читателя - с уважение и майсторлък, с лека като лятна сутрешна мъгла ирония и с ненатрапливата лекота на онези, които споделят само тогава, когато наистина имат какво да кажат.

Мисля, че Тълковен речник е празник за ценителя на писаната словесност в нейните най-съвременни български достижения. 

Бойко Ламбовски


Автор:
Издателство "Сиела"
Публикация:
06.11.2012 г. 12:36
Етикети:
сборник с есетапремиераиздателство Сиела
Юри Лазаров
Тълковен речник
Посетено:
1603
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15764-premiera-na-sbornika-s-eseta-talkoven-rechnik-ot-yuri-lazarov