Издания / премиери

Представяне на книгата "Българската нова вълна" в аrtnewscafe, Пловдив

101 фигури от авангарда на съвременната българска култура

Представяне на книгата "Българската нова вълна" в аrtnewscafe, Пловдив


◊ СЪБИТИЕТО

artnewscafe и списание "Едно" представят:

Книгата “Българската нова вълна”
101 фигури от авангарда на съвременната българска култура

7 ноември, сряда
19:00 часа
аrtnewscafe, ул. "Отец Паисий" 38, Пловдив
представят: Бояна Гяурова и Васил Илиев


На 7 ноември от 19:00 в artnewscafe, Пловдив ще се състои първото извънстолично представяне на “Българската нова вълна” – издание, подбрало 101 фигури от авангарда на съвременната българска култура. За проекта ще говорят Бояна Гяурова, главен редактор на списание "Едно", и Васил Илиев, арт директор на книгата.


◊ КНИГАТА

Главната идея на “Българската нова вълна” е създаването на архив и база данни за интересните български автори, чрез която човек бързо и лесно да се ориентира кои са двигателите в сферата на съвременната култура. Стоте и един представени артисти правят изкуство, музика, кино и театър, танц, литература и фотография, дизайн или архитектура, а често работата им прекрачва границите между жанровете. Под селекцията се подписва екипът на "Едно" – много бивши и настоящи кадри на списанието, които във времето до голяма степен са оформили облика на медията, като например, арт директорът Васил Илиев, бившият главен редактор на списанието Веселин Трандов, кинокритикът Йоана Павлова, Мира Тодорова, понастоящем селекционер на Sofia Dance Week, Адриана Андреева, редактор и програмен директор на Sofia Design Week. Освен познатите имена, към работата се присъединяват и нови лица като литературният критик Бойко Пенчев, чието дело е литературната селекция в книгата. Сред артистите, включени в книгата, са познати и утвърдени имена като Явор Гърдев, Андрей Паунов, Иван Мудов, Иво Димчев, но и открития като режисьорът Илиян Метев, художничката Миряна Тодорова, фотографът Лубри, по-ъндърграунд артисти като графити артиста Xроме, музикалната група "Мазут" или пък авторите на "В крак с времето" – Destructive Creation и още много, много други.

Подборът на мястото за представяне в Пловдив не е случаен, защото artnewscafe се радва на участие в книгата със своите архитекти MMXX.


Автор:
аrtnewscafe
Публикация:
04.11.2012 г. 14:09
Етикети:
премиера на книгаПловдивнова книгааrtnewscafe
списание Едно
Българската нова вълна
Посетено:
1184
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15734-predstavyane-na-knigata-balgarskata-nova-valna-v-artnewscafe-plovdiv