Издания / премиери

Премиера на стихосбирката "Начала" от Иван Гранитски и изложба на проф. Борислав Стоев

Софийска премиера на поет и художник

Премиера на стихосбирката "Начала" от Иван Гранитски и изложба на проф. Борислав Стоев


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на стихосбирката „Начала” от Иван Гранитски и изложба на илюстрациите към книгата от проф. Борислав Стоев са двете събития в едно, които ще се състоят на 5 ноември (понеделник) от 18 часа в галерия "Ведарт" (ул. „Цариградско шосе”71), София.


◊ ОЩЕ ЗА АРТИСТИЧНИЯ ТАНДЕМ

И книгата и изложбата ще бъдат представени в слово от проф. Иван Маразов. Двамата автори – поетът и художникът, са равностойни, нещо, което рядко се среща в издателската ни практика. Иван Гранитски в новата си стихосбирка търси началата на древногръцката натурфилософия, „корените”, които създават и подреждат света: вода, огън, земя, въздух, безпределното. Или по неговото тълкувание: „как покълва семето на Хаоса,/ в нивата на подредеността”.

Големият художник Борислав Стоев създава поредица графики и акварели специално за стихосбирката. Те не са  илюстрации, а живописни и графични преводи на идеите на поета. В този смисъл те представляват паралелен на поетичния изобразителен текст. И това е разбрано от съавтора му Иван Гранитски: „Подобно фокусник създаваш световете…/ В магията на акварела/ графиката/ и рисунката/ ти сам си пламъкът на Сътворението”.

Проф.
Иван Маразов обобщава резултата от това плодотворно сътрудничество: „Благодарение на общата работа, книгата „Начала” дава положителен отговор на въпроса за съотношението между литературния текст и илюстрацията. И този отговор се съдържа в два текста – вербалния и графичния. От тази симбиоза книгата става по-дълбока, по-богата, тя се „чете” и се „вижда”.



Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
01.11.2012 г. 13:38
Посетено:
1485
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15716-premiera-na-stihosbirkata-nachala-ot-ivan-granitski-i-izlozhba-na-prof-borislav-stoev