Издания / премиери

В Сливен бе представена книга за манастирската общност

Манастирската общност „Света гора Сливенска” и районът й през XII-XVII в.

 В зала „Май” в града под Сините скали сливенци се докоснаха до пластовете в научното изследване „Манастирската общност „Света гора Сливенска” и районът й през XII-XVII в.” на доц. д-р Иван Русев и д-р Георги Ковачев. Двамата автори са започнали професионалния си път в Регионалния исторически музей в града, като понастоящем Русев е университетски преподавател, а вторият съавтор работи в САЩ.
            
В представянето взе участие Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий, който сподели свои виждания по изразените  в книгата тези и по въпроси, поставени от присъстващите почитатели на историята и археологията. Сред гостите бе и проф. Иван Тютюнджиев от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” (с първи научни разработки в Сливен), който направи задълбочен и аргументиран анализ на проблемите в книгата и даде съвети за бъдещи научни изследвания по теми, инспирирани от тях. Той открои нуждата и от цялостно изследване и систематизиране на материалите за историята и развоя във времето на Българската православна църква.
                
Това е второ, допълнено и преработено издание, което представя важни въпроси за развитието на общността манастирска (датировка, териториален обхват и др.) - с използване на аналогиите за „други Свети гори” през Средновековието и приложение на материали от исторически извори и теренни изследвания.
Структурата на книгата обхваща въведение, пет неравномерни по обем глави и заключение. Кратки текстове от „История славяноболгарская” на П. Хилендарски, житието на св. Теодосий Търновски и книгата на братя Шкорпил „Спомен за Сливен и манастирите му” влизат като приложения. Тезите и заключенията на авторите се аргументират и допълват от направените в последно време нови проучвания и резултатите от тях. Авторът доц. д-р Иван Русев подчерта отворения характер на книгата и възможността за  разширяване с нови материали - като фундамент за бъдещи проучвания.
                  
Българският археолог и историк проф. дин Тотю Тотев заключава за изследването: „Като се прибавят и илюстрациите на българските църкви и манастири в Сливенско-Котленската планина и пътно-съобщителната мрежа помежду им, пред читателя се откроява сравнително пълна картина както за православните традиции  в близката и по-далечна околност на Сливен, така изобщо и за късносредновековните”.
                
Необходимостта от написване на нова история на Сливенската епархия бе подчертана от проф. дин Иван Тютюнджиев. В неговото виждане „такава регионална история би спомогнала много за изграждането на цялостната история на Българската православна църква, каквато, за жалост, ние нямаме”, заключи видният историк.
               
Сливенци проявиха интерес към представеното допълнено издание, какъвто бе подходът и към първото издание – вече напълно изчерпано.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
25.10.2012 г. 16:25
Етикети:
Сливенпредставяне на книга
Света гора Сливенска
Манастирска общност
Посетено:
1163
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15644-v-sliven-be-predstavena-kniga-za-manastirskata-obshtnost