Издания / премиери

Премиера на книгата "Не казвай на майка си" от Николай Фенерски

Сборник с разкази

Премиера на книгата "Не казвай на майка си" от Николай Фенерски


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на книгата

"Не казвай на майка си"
от Николай Фенерски


31 октомври 2012 г. от 19:30 часа
Студио 5, НДК


Премиерата ще премине в литературни авторски четения и музика на живо в изпълнение на Бисер Иванов - китара, и Нора Караиванова - вокал.

Изданието е осъществено от издателство "Ерго" с подкрепата на Министерството на културата.


◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Сборникът с разкази на Николай Фенерски "Не казвай на майка си" издава един непоклатим разказвач, който владее думите така, както грънчарят владее грънчарското си колело, както хвърлячът на ножове владее ножовете си, както тромпетистът владее тромпета си. Николай Фенерски може да опише пейзаж, случка, човек и душевно състояние с най-точните думи и нито една от тях да не кънти на кухо. Затова той може да си позволи да напише разказ за това как гледа ненаситно звездното нощно небе и този разказ да не прилича ни най-малко на сладникава лирична импресия, може да си позволи да напише разказ за един събирач на мъртви бебета, захвърлени на боклука, и този разказ да не прилича на глас от ада.

Николай Фенерски може да си позволи това, защото освен владеенето на думите и богатия си жизнен опит притежава и едно вече много трудно умение, най-трудното писателско умение - да вкарва емоцията си в текста. Именно ядреното гориво на емоцията превръща читателя от свидетел в съучастник на автора.
Деян Енев


Николай Фенерски
е роден през 1974 г. в гр. Архангелск, живее и работи в Бургас. През 2009 г. излиза сборникът "Апокалипсисът е дело лично", за който получава наградата "Пегас" на Община Бургас за белетристика, както и съпътстващата награда на конкурса "Южна пролет" в гр. Хасково за 2010 г. Сценарист е на късометражния филм "Резерват Северозапад", излъчван в конкурсната програма на София Филм Фест през 2012 г.
Автор:
Организаторите
Публикация:
23.10.2012 г. 12:55
Посетено:
1564
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15623-premiera-na-knigata-ne-kazvay-na-mayka-si-ot-nikolay-fenerski