Издания / премиери

Три дебюта в хуманитаристиката

Три дебюта в хуманитаристиката


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство „Кралица Маб”
Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий”

Представят три първи книги на млади изследователи

Анна Алексиева.
Българската поезия от 40-те и 50-те години на XIX век. Роли на субекта

Николета Пътова.
Драматургия на българското. Националната идентичност във възрожденската драма

Николай Папучиев.
Фолклор и национална култура

С участието на проф. Боряна Христова и проф. Николай Аретов (редактор на книгите)

16 октомври 2012, 17.00
Заседателна зала на НБКМ

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА КНИГИТЕ

Монографията на 
Анна Алексиева е първото самостоятелно проучване на едно неясно и пренебрегвано от специалистите явление – възрожденската поезия от средата на XIX век. През този период фигурите на поети като Стефан Изворски, Тодор Хрулев, Кръстьо Пишурка, Никола Икономов, Йордан Хаджиконстантинов, М. Лазаров, Сп. Зафиров, Петър Протич и пр. са не по-малко популярни от присъствията на Петко Славейков и Добри Чинтулов. А поетическите текстове, издържани в стила на т.нар. даскалска поезия или на анакреонтичната и еротична лирика, определят в най-голяма степен облика на книжовната продукция на периода, свързан с началото на новобългарското поетическо слово.


Изследването на 
Николета Пътова разглежда целия корпус на българската възрожденска драматургия и въвежда в научно обръщение някои малко познати и неизследвани произведения. Изследването анализира въобразяването на своето и чуждото и очертава парадигмата на героичното и позорното и проекта на модерността, свързан с прекомпозиране на патриархалното съзнание. Сюжетите на възрожденската драматургия и възможностите ѝ за влияние са коментирани като ресурс за изграждане на националния пантеон. Проследен е пътят, по който Райна Княгиня, Хаджи Димитър и "Шуми Марица" се превръщат в национални символи.


Познаваме ли собствената си култура? Какво означава автентичен фолклор и кога е създаден? Защо нацията търси „автентично-българското”, за да легитимира себе си? Как модерната българска държава „открива” фолклора?

Това са част от въпросите, към които трудът на 
Николай Папучиев предлага новаторски поглед. Авторът тръгва от водещите идеи в съвременната антропология и представя политиките на държавата, насочени към съхраняването, експонирането, експлоатирането и въобразяването на фолклора. Трудът анализира академичните изследвания, публикациите в медиите, етнографските изложби и музеи като механизми за формиране на модерните представи за автентична култура и традиция.

Автор:
Николай Аретов
Публикация:
10.10.2012 г. 15:46
Етикети:
възрожденска поезиябългарска поезияВъзражданедраматургияфолклорКралица МабНиколай Папучиев
възрожденска драма
национална култура
Николета Пътова
Анна Алексиева
Посетено:
1508
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15534-tri-debyuta-v-humanitaristikata