Издания / премиери

Представяне на книгата на Сава Сивриев "Екзегези. Из историята на българската литература"

Оригинален авторски прочит на литературния и културния процес

Представяне на книгата на Сава Сивриев "Екзегези. Из историята на българската литература"


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на книгата на проф. д-р Сава Сивриев "
Екзегези. Из историята на българската литература"
(София, „Карина – Мариана Тодорова“, 2012).

. Книгата ще представи д-р Ваня Колева.

На 11 октомври 2012 г., четвъртък, от 18 ч.
в книжарница „Сиела“ във Фестивалния и конгресен център – Варна (бул. „Сливница“ № 2)


◊ ЗА КНИГАТА

Книгата на Сава Сивриев „Екзегези. Из историята на българската литература“ представя оригиналния и различен прочит на автора за литературния и по-широко за културния процес. Тълкуванията му през погледа на литературоведа, но и на културолога, и на богослова.

Книгата е реконструкция не само на историята на българската литература, но и на етнокултурата – в нейното случване от първотворенето ѝ от св. Кирил Славянобългарски в IX век, та до края на 20-те години на ХХ век. През този период от около 1060 години се менят обществени нагласи и културни приоритети, много от които са съдбовни. Най-важният и преломен в менталността на обществото процес е свързан със секуларизацията, с откъсването на човека от духовната опора на Божията мъдрост. Вследствие от ориентацията преимуществено към национални, исторически, социални, етични, индивидуалистични, политически, художествени и други проблеми, т.е. в резултат от преодоляването на теоцентризма и утвърждаването на антропознанието и антропомисленето, се стига до разрушаване на равновесието в дълбините на човешката психика. Оттам – до специфични вътрешни катаклизми. Продължителни във времето и противоречиви в същността си, тези механизми се провиждат в изкуството, в литературата. Сава Сивриев откроява процесите и механизмите, като ги представя от пораждането и чрез развитието им, за да обоснове и произтичащите от тях следствия.

Книгата съдържа 48 статии, които се четат и мислят взаимообвързано. Текстовете се взаимообговарят, като всеки от тях „помни“ и разчита на казаното в предходните, а същевременно е подготовка и предмостие към следващите. Подобен тип писане има своя каноничен образец в Библията. Както Старият Завет се „чете“ и мисли в Новия.

Автор:
Ваня Колева
Публикация:
08.10.2012 г. 16:10
Етикети:
културалитератураистория
Ваня Колева
Сава Сивриев
секуларизация
тълкуване
Екзегеза
Посетено:
1916
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15531-predstavyane-na-knigata-na-sava-sivriev-ekzegezi-iz-istoriyata-na-balgarskata-literatura