Издания / премиери

Представяне на "Тетрадка за приказки"

18 приказки, написани от деца и илюстрирани от 12 художници

Представяне на "Тетрадка за приказки"


◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на "Тетрадка за приказки" на издателство "Точица"

. Със специалното участие на Екатерина Йосифова.
 
На 13 октомври 2012 г. (събота) от 11 ч.
в „+ това” на ул. „Марин Дринов” №30

Книгата съдържа 18 приказки, написани от деца и илюстрирани от 12 художници.

Автори на текстовете в „Тетрадка за приказки” са малките Ая Ганева; Павел Панев; Николай Илиев; Ваяна Аврамова; Христо Карастоянов; Калина Мухоловска; децата от II „г” клас 42 СОУ „Хаджи Димитър”; Лео Даниел и Ерик Даниел; Дара Варадинова; децата от занималня „Тук-таме”; Неда Лилова; Климентина-Мария Неделчева; Анна Бодакова; Рада Йосифова; Марена Аврамова; Рая Господинова; Габриела Георгиева, Виктория Георгиева, Зорница Златарова, Ани Маринова, София-Мария Мандалиева.

Автори на илюстрациите са утвърдените художници Александра Чаушова, Ася Колева, Вики Книш, Ина Бъчварова, Мария Дончевска, Миглена Папазова, Мила Лозанова, Милев Аврамов, Сияна Захариева, Райчо Станев и Ясен Григоров.


◊ ЗА КНИГАТА

За „Тетрадка за приказки” съставителката на книгата Зорница Христова казва:

„Сборникът "Тетрадка за приказки" е естествено продължение на играта "Направи си сам приказка", като добавя към нея последния и най-важен елемент за всеки начинаещ автор - читателите. Именно мисълта за тях ни кара да подбираме думите си, да се стараем да измисляме увлекателни сюжети, да бъдем забавни или задълбочени. Тя прави по-добри читатели и самите нас, защото повече се вглеждаме кое точно ни е харесало в любимата ни книга, възприемаме книгите като събеседници, с които да разговаряме като с равни, а не като недостижими образци. Затова издателство "Точица" искаше да даде на малките си автори възможността да видят историите, които съчиняват като на игра, в истинска книга, илюстрирана от млади и даровити художници. Техният топъл и закачлив почерк показва едно неочаквано лице на българската детска книга - такава, каквато би могла да бъде.”

В книгата има оставени три свободни страници, в които всяко дете да напише и илюстрира своята собствена приказка. Те са придружени от 8 упражнения за „разприказване на писалката”.

Художественото оформление е на Миглена Папазова. Проектът е съфинансиран от Столична програма „Култура” 2012 на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата - 2019 г.

Изданието с твърди корици се разпространява (цена 16 лв) в книжарски вериги „Буктрейдинг”, „Сиела” и „Ориндж”, както и в книжарници „Български книжици”, „Нисим” и др.


◊ ДРУГИТЕ ЗА "ТЕТРАДКАТА"

Първи отзиви за „Тетрадка за приказки” (ИК „Точица”, С., 2012)

Първо на първо, не съм знаела, че имаме такива страхотни, невероятни художници, толкова необикновени и свободни. Ми не съм знаела. Но вече знам.

Чест е за децата, че приказките им са илюстрирани от истински художници. А за илюстраторите е чест, че са работили прекрасно заедно с такива сладки, разкрепостени, даровити автори.

Приказките в книгата показват какво е да смееш – да фантазираш, да зарязваш сюжета, да го променяш насред път, да разглеждаш думите и да ги обелваш от смислите им, както се бели черупката на яйце, и я! -  колко пиленца имало дори само в едно яйце.

***
един от важните елементи децата да харесат книжка е оформлението, картинките, а на тази моите деца ахнаха като я видяха и разгръщаха, а след това се смяха с глас на няколко места, докато я четяхме

а защото в края има място за приказка, след като изчетохме толкова забавни истории, започнахме да съчиняваме свои!
 
аплодисментите са за издателство Точица, които за пореден път показват, че с мисъл, любов и труд нещата се получават истински! браво и за куража, с който запасяват децата да творят и мислят!
Жюстин Томс

***
“Тетрадката” е чудесна в своята неподправеност: приказките са писани от деца, като детският подбор на думи и словоредът са запазени. Та… оставаш с чувството че не четеш, а че някой ти разказва историите: на един дъх, между две игри на “гоненица” или подробно и сънливо-мечтателно в слънчев летен следобед.

Приказките са и смешни, и страшни. Но преди всичко емоционално красиви. За щастие, благодарение на “тумбата” млади илюстратори, всяка приказка е още по-цветна, различна и красива за окото.

Може би най-хубавото в цялата работа, обаче е, че “Тетрадка за приказки” приканва деца и родители да съчинят своя история и да я илюстрират. Така “Точица” леекичко побутва позадрямалото ни (може би) въображение и ни кара да сме повече заедно с хората, които обичаме. И да си споделяме повече.
Вила Вилекула

***
В подбора на "Тетрадка за приказки" издателите са внимавали да не привнасят възрастен критерий, а да запазят максимално детския език и начин на мислене, защото им се иска малките читатели да почувстват, че и те "могат да пишат така". И да се опитат. Без образци.

В нея няма класация на детската фантазия, защото "е нечестно спрямо децата да бъдат сравнявани в нещо толкова съкровено, колкото са измислиците им". Така мислят от издателство "Точица" и се надяват, че докато четат приказките на връстниците си, малките да се замислят кое ги "хваща" и кое - не, за да го приложат към своя собствен начин на изразяване. Без да се налага да обясняват "защо им харесва"

Децата имат право сами да пишат и да бъдат четени, това е.
в-к Дневник

***
Това съдържа „Тетрадка за приказки”, в която приключенията и вълшебствата извират от детското въображение и изпълват всяка приказка и рисунка. Вдъхновени, забавни, любопитни – такива са ги съчинили децата, за да се потвърди правилото, че по-силна от детската фантазия няма.
БНР

***
Но така или иначе ми се струва, че е хубаво и в наше село да се направят някакви занимания (в детски градини и училища), каквито се правят от Точица в София. Дали има учителки, които наистина биха искали да зарибяват децата по четенето и писането?
Лидия Стайкова


Автор:
Издателство „Точица”
Публикация:
08.10.2012 г. 16:00
Посетено:
3037
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15530-predstavyane-na-tetradka-za-prikazki