Издания / премиери

Представяне на книга на Чеслав Милош и научна монография за Джоузеф Конрад

Представяне на изданията във Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий"

Представяне на книга на Чеслав Милош и научна монография за Джоузеф Конрад


◊ СЪБИТИЕТО

Полски институт в София
и
Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“

имат удоволствието да ви поканят на
9.10.2012, 12.30 ч., Университетска библиотека на ВТУ,
вход свободен

Представяне на българското издание на книгата „Родната Европа“ на
Чеслав Милош
превод - Мира Костова и Маргрета Григорова
(Издателство Международно дружество „Елиас Канети“)
и
научната монография „Джоузеф Конрад Коженьовски. Творецът като мореплавател“ на Маргрета Григорова
(Университетско издателство „Св. св. Кирил и Методий“)

Книгите ще представят проф. дфн Пенка Ангелова и  проф. дфн Николай Даскалов

• Прожекция на документалния филм „Конрад” на реж. Бохдан Рончковски.
                   
 
◊ ЗА КНИГИТЕ   
   
„Родната Европа” на Чеслав Милош (носител на Нобеловата награда за литература, 1980) излиза за пръв път на български език. Това е ключова книга, която разказва за идентичността на човека от Източна Европа и за неговите връзки с европейската история и култура, за ролята на литературата и идеологиите. „В основата беше желанието ми да доближа Европа до европейците” – пише в увода към книгата си Милош и ни кани да пътуваме по страниците на собствената му гореща биография. Книгата излиза със съдействието на Полския институт в София.

   
Научната монография на Маргрета Григорова „Джоузеф Конрад Коженьовски. Творецът като мореплавател“ е първият монографичен труд в България, посветен на живота и творчеството на Джоузеф Конрад. В центъра на вниманието е необикновената преселническа и мореплавателска биография на автора, връзката между мореплаване и творчество, значението на полското родословие и памет, особения характер на рецепцията в родината му.
   
Джоузеф Конрад Коженьовски (1857-1924) – познат на целия четящ свят като
Джоузеф Конрад. По произход поляк, той избира да пише на английски език. Изтъкнат представител на световната литература, морален авторитет, прекрасен наблюдател. Творчеството на Дж. Конрад в значителна степен е изградено върху личния му опит, натрупан по време на дългогодишните му плавания. Стойността и силата на въздействие на неговото творчество се крият в разглежданата етична проблематика, представена в категории като дълг, чест и вярност. Типичните му герои са моряци, чиято сила на волята е подлагана на тежки изпитания в крайно трудни условия: самота или заплаха от физическо унищожение. Публикувал е няколко десетки сборници с разкази и повести. Най-известните са "Господарят Джим" (1900), "Сърцето на мрака" (1902), "Тайфун" (1903), "Ностромо" (1904), "Tайният агент" (1912), "Съдба" (1914), "Победа" (1915), "Прагът на зрелостта" (The Shadow-Line) (1917).

Автор: Полски институт - София
06.10.2012 г. 17:23
Посетено: 1485
Етикети: Маргрета Григорова, Родната Европа, премиера, книги, Великотърновски университет, Чеслав Милош, София, Полски институт, документален филм Конрад, Джоузеф Конрад Коженьовски. Творецът като мореплавател, Джоузеф Конрад
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15527-predstavyane-na-kniga-na-cheslav-milosh-i-nauchna-monografiya-za-dzhouzef-konrad