Издания / премиери

Софийска премиера на “…каза тя. И слезе от небето” на Виолета Христова

Съвременна българска поезия

Софийска премиера на “…каза тя. И слезе от небето” на Виолета Христова


◊ СЪБИТИЕТО

Седмата стихосбирка на Виолета Христова

„…каза тя. И слезе от небето“

ще бъде представена

на 25 септември, от 18.30 ч.
в Пиано бара на Столична библиотека (площад "Славейков" 4).


Книгата е дело на издателско ателие "Аб", неин редактор е Камелия Кондова, а художник е Ина Христова, която учи илюстрация в Барселона.
 

◊ ОТЗИВИ

„Вселените на Виолета Христова не са враждебни. Те са част от умния калейдоскоп, който се пренарежда така, че да видиш картината на собствената си емоционалност. Вселените на Виолета Христова са безпристрастни, но щадящи. Тази книга не престава да търси етичните измерения на съществуването. Не готовите екзистенциалистки фрази, а търсенето, пътят са плътта на „…каза тя. И слезе от небето”.


Ако проследи „другото”, „другия”, „другояче(то)” на художествените послания в „...каза тя. И слезе от небето”, читателят ще се изненада от богатата гама интерпретации при поетичното селектиране на всички тези другости. Достатъчно е да вярваш, че „насън се случва друго”, че „под кожата живеят други същества”, а „страшното на друг език говори”.


Стихосбирката "...каза тя. И слезе от небето" съдържа 71 стихотворения. 71 опита за прекрояване на действителността, за безболезнено вмъкване на ново парче плат на местата, където се е поизтъркало от употреба, удължаване и зашиване на орнаменти, за да се пъстрее и весели окото. Тоналността на книгата не е меланхолична, сива, нито покрита с бледност и едва осмелила се да погледне нагоре. В поетичните творби често се разминаваме с болката и шумолящата тъга - дори и без да помислим да я докоснем. Тъга, която виси като раздрано и мършаво небе. Тук чувствата са силни, понякога покрити с наметало, стоящи до вратата, но с ключ да отворят и продължат нататък. Къде? Ами пътищата са в очите, в песните, в кръвта, в зеленото на сезоните...

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
21.09.2012 г. 11:26
Посетено:
1835
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15418-sofiyska-premiera-na-kaza-tya-i-sleze-ot-nebeto-na-violeta-hristova