Издания / премиери

Премиера на авторския сборник “Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш”

Цвета Трифонова за творчеството и личността на бележития писател-дисидент

Премиера на авторския сборник “Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш”


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на книгата “Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш” от Цвета Трифонова


25 септември 2012, от 18 часа
Унгарския културен институт в София, ул. "Аксаков" 16.

Редактор на изданието е Георги Мишев.

Издание на "Фабер" (В. Търново), 296 стр., 40 илюстрации, 30 от тях цветни.

Книгата ще представи проф. Светлозар Игов.


◊ ЗА КНИГАТА

Книгата “Георги Марков. Да пишеш, за да можеш да умреш” е  първият литературоведски сборник, посветен на творчеството и личността на бележития писател-дисидент Георги Марков. Включва осем студии и статии, писани от 2007 до 2011 г. В тях се визират ключови заглавия и биографични моменти, с повратно значение в неговия творчески и житейски път.

Обект на литературоведски анализ за пръв път са романът „Покривът”, пиесите “Комунисти” и „Архангел Михаил”, есетата от цикъла „До моя съвременник”, както и посмъртно публикуваният сатиричен роман „Достопочтеното шимпанзе” в съавторство на Г. Марков и Дейвид  Филипс. В самостоятелно изследване е проследена биографията и съпътстващите сюжети на една от големите български библии - „Задочни репортажи за България”, равна по значение на епохалните национални съчинения „Записки по българските въстания”, „Строители на съвременна България”, “Българският Великден”. Съпоставителната студия „Никола Вапцаров и Георги Марков. По повод два юбилея през 2009 г.” проправя път за бъдещи асинхронни изследвания на биографиите и творчеството на двамата творци, споделили една и съща трагична участ въпреки антагонистичните си убеждения. Обединяващата идея на сборника е чрез анализ на съчиненията да се възвърне интересът към забравените и пренебрегвани до днес заглавия на полагащото им се място в историята на националната литература и култура.
Автор:
Организаторите
Публикация:
19.09.2012 г. 20:10
Етикети:
премиери на книгинови книгиГеорги Марков
писател-десидент
литературоведски сборник
Цвета Трифонова
Посетено:
3515
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15410-premiera-na-avtorskiya-sbornik-georgi-markov-da-pishesh-za-da-mozhesh-da-umresh