Издания / премиери

Излезе брой 7 за 2012 г. на сп. "Везни"

Какво ново

◊ В БРОЯ

В брой 7 на сп. "Везни" - авторитетното издание за литература, изкуство, критика и философия, духовен приемник на знаменитото Гео-Милево списание, редакторите му предлагат богат избор от публикации в различни жанрове и теми.

В рубриката „Философия и човек“ са поместени студии от Владимир Соловьов, Учителят Петър Дънов и Йохан Йоаким Винкелман. 85-годишнината на поета, преводача и мемоариста Найден Вълчев е отбелязана с цикъл негови стихове и интервю, с портрети за творчеството му от Станка Пенчева и Надежда Драгова. Публикувани са поетични творби на Петър Василев, Атанас Капралов и Данушка Матова, критически студии на Панко Анчев, Иван Стефанов и Георги Н. Николов.

В рубриката „Отечество любезно“ е напечатан откъс от книгата на Росен Георгиев „Българска роза“ - Казанлък, и моят дълъг живот". Читателите ще имат възможност да прочетат разкази от Марин Ботунски и стихове на руските поети Иван Переверзин и Владимир Фьодоров в превод на Андрей Андреев. Особен интерес представляват спомените на английският инженер Хенри С. Баркли, наблюдения на човешките нрави и бит от онова време – строителството на жп линията Кюстенджа, Русе – Варна (1865). Описания, ценни не само за историци и етнографи заради документалния си характер, но любопитни и за обикновения читател – заради живите и органични случки и образи, с каквито е препълнен този необикновен дневник.

В рубриката „Библиотека за ученик“ Константин Еленков представя големия ни поет Никола Фурнаджиев.

Броят е илюстрован с творби на талантливата художничка Румяна Босяцка.

Автор:
Илиана Илиева
Публикация:
17.09.2012 г. 15:25
Посетено:
1875
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15390-izleze-broy-7-za-2012-g-na-sp-vezni