Издания / премиери

От всякакви жанрове – по много...

Излезе брой 3 на сп. „Световете“

От всякакви жанрове – по много...


◊ В НОВИЯ БРОЙ

Ако ви е прекалено горещо, за да спите, ако имате нужда от интелектуално питие за плажа, ако отпуската ви се превръща в досадно гледане на стари телевизионни програми... – то точно за вас е новият брой на изящното по съдържание и дизайн списание „Световете“.

Тук още от първите страници ви грабва „Гръцко бяло и гръцко синьо“ – изповед (с интересни криволици на съдбата) на известния гръцки архитект Димитрис Цалдарис. Неговите авангардни архитектурни виждания са онагледени с перфектни изображения, а сред неочакваните му прозрения в разговора му със Захари Иванов се натъкваме на философски аксиоми като тази: „Архитектурата е артистът на живота“.

За да отговори на летните очаквания на читателите, този брой изобилства от фестивални маршрути на авторите и кореспондентите на списанието: Елена Симон-Анслингер ще ви разкрие пикантни подробности от международния заря-спектакъл „Рейн в пламъци“, който се провежда всяко лято в продължение на три месеца в Германия; Олга Арнаудова предава директно от Канада за Втория фестивал на българското изкуство „Душата на България“ с участието на Бойка Велкова, Стефан Спасов, Росица Кирилова, Теодосий Спасов и др.; отразени са още и ММФИ „Музите“ (Созопол), Световният турнир ESDU (Хърватия) с участието на младите български танцьори от „Роберта балет“, Международната фотографска изложба „Портретът от вчера и днес“ чрез визуалните находки на Георги Папакочев, а Христина Панджаридис ни потапя във френския литературен пейзаж чрез интервюто си с българската писателка Франсоаз Дювал, издала вече три книги във Франция.

Разбира се, в броя има и сериозни теми – проф. Кирил Топалов разсъждава по дискусията „Защо ни е нужна възрожденската поезия днес“, проф. Мирослава Кортенска се рови в „Абсурдите и културата на упадъка“, Диана Димих разказва за малко известни факти около продължителите на Паисиевия род, проф. Иван Маразов проследява пътя на архаичното съзнание през ритуала и мита до предмета на изкуството, сътворен от изкусните ръце на траките.

Кой казва, че „Д-р Хаус греши, господа“? Житейските и професионални перипетии на българския лекар ни разкрива проф. Златимир Коларов, председател на Българското медицинско дружество по остеопороза.

Проф. Георг Краев ни забавлява с тайните на нестинарите, Тома Спространов включва микрофона за нас с гласовете на Фреди Меркюри, Елвис Пресли, Бъди Холи..., а Ивайло Диманов е човекът-призрак, който е едновременно в театралната зала (за да се наслади на спектаклите на Теди Москов) и в душата на Уди Алън, който доста трудно е „дал“ виртуално интервю: на въпроса „Какво умеете най-добре“, Уди Алън отговаря: „Много съм добър в секса, особено когато го практикувам сам“.

Почитателите на поезията в България намаляват, но не и поетите, които списанието лансира – отново избрани от различни меридиани: Нобеловият лауреат Тумас Транстрьомер (в превод на Рада Добриянова-Сверин) и българският доайен на поезията, прозата и превода Никола Инджов.

Ако някой все още се чуди дали в брой 3 има и весели страници, да побърза – преди зевзеците Васил Сотиров, Румен Балабанов, Георги Гълов и Пенчо Ковачев да са си изтеглили творбите (нищо, че са напечатани, може друг да им предложи по-висок хонорар!)...

Това не пречи, разбира се, на Румен Леонидов да ни предупреди, че „Който не е чел Радичков, напразно се е родил“, а на Деян Енев – да ни „спусне“ във фантасмагориите на един коминочистач... В неговия си философски маниер.

Има още неотворени прозорци в страниците на „Световете“, а най-неочакваният е този, от който наднича водещият на Х-фактор Деян Славчев-ДЕО, човекът, наречен от интервюиращата го Анжела Димчева „The Lord of the Show“! Вече чувам крясъците на хилядите му почитатели, нека побързат – тиражът е ограничен, а чаровникът Део ще го видите в необикновени роли.

 

Автор:
Анжела Димчева
Публикация:
20.08.2012 г. 21:56
Посетено:
1762
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15281-ot-vsyakakvi-zhanrove-po-mnogo