Издания / премиери

Марсел Салимов представя своята "Книга на дружбата"

Премиера в Дома на хумора и сатирата, Габрово

Марсел Салимов представя своята "Книга на дружбата"


◊ СЪБИТИЕТО

На 23 август от 14 часа в Залата на жирафите в Дома на хумора и сатирата канят на поредния ВЕСЕЛ ЧЕТВЪРТЪК. Предстои среща с башкирския руски писател-сатирик Марсел Салимов. Той ще гостува в любимия си Дом, както обича да споделя, в юбилейната за музея година по повод излизането на най-новата му книга.

Гости на срещата ще бъдат Ярослав Шрьодер, доктор, член-кореспондент на Руската Академия на икономическите науки, бизнесмен и меценат, председател на Сдружението за приятелство Башкортостан-България, и Кольо Колев, бизнесмен и член на Сдружението.


◊ АВТОРЪТ

Но кой е Марсел Салимов и какъв е поводът за срещата?

Автор е на 27 книги поезия, проза, драматургия, публицистика, произведения за деца. Контактите му с Габрово датират от 80-те години на миналия век, откогато е и активен пропагандатор на организираните тук международни конкурси в областта на хумора и сатирата. Творчеството му е преведено на повече от 40 езика, а десетина от книгите му са подарени на ДХС и се пазят в специализираната библиотека.


◊ КНИГАТА

Наскоро М. Салимов издаде в Уфа „Книга на дружбата”, в която е поместил свои сатирични творби, пътеписи и очерци от творческите си пътувания из България: в Габрово по време на Международното биенале на хумора и сатирата, в Свищов, като носител на международната литературна награда „Алеко”, от срещите си с български сатирици. Включена е и сатирична повест на Йордан Попов в превод на руски език. И още нещо: в „Книга на дружбата” има текстове на три езика (башкирски, български и руски), авторите са двама, а сборникът излиза със спомоществователството на Дружеството „Дружба на народите Башкортостан-България” в град Уфа. Избрани страници ще прочете актьорът Светослав Славчев, а гостите ще могат да получат книга с автограф от автора.

В годината, когато ДХС навърши 40 години, М. Салимов предложи в руската преса множество публицистични материали за Габрово и емблематичния му музей на хумора. С тези си публикации Салимов успешно се конкурира с най-активните свои български колеги по темата! Нищо чудно и много руски туристи да са избрали това лято България именно след прочита на негова публикация.

„Да живееш в Русия и да не си сатирик? Не, не е възможно!” – твърди писателят от Уфа. Предстои ни да научим още много любопитни неща, да си припомним събития във и около Веселата къща с давност от четвърт век назад. И да се видим през очите на искрен и усмихнат приятел.



Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
20.08.2012 г. 10:33
Посетено:
1158
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15279-marsel-salimov-predstavya-svoyata-kniga-na-druzhbata