Издания / премиери

Премиера на романа "30 паунда" от Мартин Ралчевски

Роман за пътя от отчаянието и болката до утехата и радостта

Премиера на романа "30 паунда" от Мартин Ралчевски


◊ СЪБИТИЕТО

Издателство "Сиела" и Мартин Ралчевски ви канят
на
премиера на романа "
30 паунда"

На 26.07 (четвъртък) от 18.30 ч.
в книжарница "Сиела", подлеза на Ректората, бул. "Цар Освободител" 22.

Мартин Ралчевски е в България специално за премиерата на най-новият си роман.

Книгата и автора ще представи д-р Десислава Пулиева.


Студентът богослов Иван Колев живее с бедния си баща в малък провинциален град и мечтае за реализация. Животът в България го подтиква да емигрира в Англия, за да спести пари. На Острова се запознава с Джак Питсън – негов връстник, който е болен от тежка болест. Между тях се завързва искрено приятелство. Иван споделя с Джак защо според него той е болен и каква е причината. Джак е заинтригуван от обясненията му и, по съвета на Иван, замина за Света Гора да търси изцеление чрез чудо. Там обаче се случва непредвиденото – Джак се преобразява и става монах. После се връща в Англия, но не за да продължи стария си живот, а за да се отдаде на усамотение. Заселва се в пуста шотландска област. Година по-късно почива. Открит е и е погребан от местен овчар. Когато общинските власти решават да преместят тялото в гробищата, за изненада на всички от гроба се разнася необяснимо благоухание
.

"30 паунда" е роман за пътя от отчаянието и болката до утехата и радостта.


Мартин Ралчевски е роден в София през 1974 г. Завършил е теология и география в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на романите „Безкрайна нощ“, „Горски дух“, „Полубогиня“, както и на много публикации в различни вестници и списания. Заглавията на някои от тях, като: „Ще изчезне ли българският народ“, „Коледа без Бог“, „Завръщане в България след 200 години“, „За Америка без розови очила“ и други, са добре познати на българските читатели. От 2009 г. живее във Великобритания. "30 паунда" е неговият четвърти роман.


◊ ОТЗИВИ ЗА РОМАНА

„Иван заминава за Англия, за да се загуби. Джак напуска Англия, за да се намери. Носталгия, падения, кръстопътища... Разбити мечти и неочаквани обрати. Едни подхвърлени 30 паунда. Два живота, преобърнати с главата надолу. И всичко това, когато пътят напред свършва, а назад не можеш да се върнеш. Когато не вярваш в съдбата, но тя напук продължава да вярва в теб!“
Д-р Стенли Гьошев,
Екситърски Университет


"Емиграционният поток от млади българи повлича и студента Иван. Озовавайки се в чуждата страна, той се оказва под голям стрес и, подобно на много емигранти, заживява труден и самотен живот. Случайна среща става повод за приятелство между него и странен англичанин. Англичанинът е преситен от материалното и търси отговорите на вечните въпроси. За да му помогне, Иван го подтиква да посети Света Гора. Англичанинът заминава от любопитство, но там се случва непредвиденото. Той се преобразява вътрешно и става монах. През този период Иван изпада в недоимък. И точно когато и последните му надежди гаснат, англичанинът се завръща, носейки отговорите за смисъла на човешкото съществуване, а също и една неочаквана новина.

В романа се сблъскват два ценностни модела – на човека от Изток, който мечтае да постигне материално благополучие, и на човека от Запад, който е задоволен материално, но се чувства духовно объркан.

Иван е олицетворение на наивната мечта на повечето български младежи, които вярват, че животът зад граница е прекрасен. Англичанинът пък е прототип на реален човек, от живота на който всеки би могъл да извлече полза."
Д-р Росица Колева,
Фондация "Ортодоксия",
Варшава


„Разтърсващ и пречистващ роман!“
Уилям Сандърс,
Обзървър




Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
25.07.2012 г. 22:01
Посетено:
1637
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15226-premiera-na-romana-30-paunda-ot-martin-ralchevski