Издания / премиери

Премиера на "От Медуза до Магрит - есета по картини" от Митко Новков

Размисли, предизвикани от шедьоври на изобразителното изкуство

Премиера на "От Медуза до Магрит - есета по картини" от Митко Новков


◊ СЪБИТИЕТО

Премиера на "От Медуза до Магрит - есета по картини" от Митко Новков


27 юни, 18.30 часа,
Софийска градска художествена галерия

Книгата представят - Светлана Куюмджиева и Свилен Стефанов.

 

◊ ЗА КНИГАТА И АВТОРА

"Това са размисли, предизвикани от шедьоври на изобразителното изкуство от цял свят. Текстовете, свързани един с друг, съчетават в себе си ерудираност, иновативност, информация, исторически факти с неочаквани мисловни серпентини – жанр, който в полето на българската литература е почти неразработван. Защото съвместява в себе си много дисциплини – философия, обща история и история на изобразителното изкуство, културология, психология, литература и литературознание, естетика... Една сложна книга, която обаче е написана леко, четивно и увлекателно за любознателния читател."

“...всяка книга съдържа думи. тази съдържа и образи... без образите тя е невъзможна, образите я събудиха да се напише... облякла е образите в думи, но е и изтъкала думи от образите... в това съприкосновение, в това общуване, в този текст трябва да се търси спецификата на тази книга... опит за преклонение и възхищение... пред майсторството на художническата ръка, пред необятността на художническата фантазия... казват образите и думите: няма граници за човешкото въображение при творението, няма прегради за човешкия копнеж към абсолютното... винаги относителното абсолютно...”


Митко Новков (1961 г.) завършва психология и философия в Софийския университет. Публицист, журналист, медиен и литературен критик. Многобройните му публикации в пресата са белязани от точен критически усет и дух и трудно могат да оставят читателите равнодушни. Автор на книгите „Изядената ябълка", „ЬАРТвежи", „Подир сенките на литературата", „Нервът телевизия". Носител на наградите „Паница", „Златен будилник", ..Златен Пегас". Национална награда за оперативна критика по повод 150 години от рождението на Иван Вазов и Захари Стоянов и др.

 

 

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
20.06.2012 г. 13:55
Посетено:
1654
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/4/news/15042-premiera-na-ot-meduza-do-magrit-eseta-po-kartini-ot-mitko-novkov